U Srbiji ima više od 184 računa ili podračuna na koje građani Srbije plaćaju svoje obaveze

Reforma Poreske uprave omogućiće samo jedan račun za sve poreze

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

8.10.2021 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Reforma Poreske uprave omogućiće samo jedan račun za sve poreze Reforma Poreske uprave omogućiće samo jedan račun za sve poreze
U okviru reforme Poreske uprave koja treba da se završi do kraja 2023. godine postojaće samo jedan račun za sve poreze, najavio je u... Reforma Poreske uprave omogućiće samo jedan račun za sve poreze

U okviru reforme Poreske uprave koja treba da se završi do kraja 2023. godine postojaće samo jedan račun za sve poreze, najavio je u parlamentu tokom usvajanja seta finansijskih zakona ministar finansija Siniša Mali.

Odgovarajući na pitanje poslanika da li je moguća avansna uplata za poreze, Mali je rekao da to u ovom trenutku nije moguće, ali da će novim sistemom biti.

„Sada imamo preko 184 računa ili podračuna na koje građani Srbije plaćaju razne svoje poreske obaveze, takse i drugo, a mi hoćemo da postoji samo jedan. I biće za godinu i po do dve samo jedan račun za sve poreze, a onda će preko algoritma i na odgovarajući način da se sve te uplate kategorišu”, rekao je Mali, prenosi Tanjug.

To je, prema njegovim rečima, ono što građani ne mogu sada da vide, ali će im biti jasno kada budu mogli na jednostavan način da plate porez i dobiju potvrdu da ne duguju ništa.

„Ogromna reforma je u pitanju. Radimo intenzivno i do kraja 2023. godine siguran sam da će taj sistem potpuno da zaživi”, istakao je ministar.

Kako je objasnio, već se sprovode reforme u Poreskoj upravi, navodeći da će sistem biti takav da će građani preko mobilnog telefona na bezbedan način moći da se uloguju na svoju adresu kod Poreske uprave i da odmah dobiju informaciju koliko duguju.

„U istom trenutku će moći i da plate svoje obaveze”, objasnio je Mali.

Usvojen set finasijskih zakona

Skupština Srbije usvojila je večeras set finansijskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da je izmenama navedenog zakona definisano davanje jednokratne novčane pomoći od 20 evra u decembru ove godine za punoletne državljane Srbije.

“Za pomoć od 20 evra mogu da se prijave svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine. Za njih otvaramo mogućnost prijavljivanja na isti način kao i do sada preko sajta Uprave za trezor od 15. do 30. novembra“, rekao je ministar finansija.

Ministar je podsetio da svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu jer će im pomoć biti automatski uplaćena u decembru.

Poslanici su usvojili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a Mali je rekao da su dva osnovna razloga za promenu ovog zakona.

„Prvi je da bi se uskladio sa izmenama Zakona o fiskalizaciji a drugi kako bi dodatno dali fleksibilnost privrednim subjektima koji duguju Poreskoj upravi i ušli su u problem sa izmirivanjem poreskih obaveza zbog pandemije korona virusa”, rekao je on.

Kako je dodao, izmene ovog propisa omogućujuju svima koji su ispoštovali rokove za plaćanje glavnice duga PU, da dobiju mogćnost za odlaganje plaćanja kamata.

Usvojen je i Zakon o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija ad Novi Sad za potrebe finansiranja projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica – Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

Mali je naveo da je vrednost te investicije 89 miliona evra. Ukupna dužina pruge je 98 kilometara a deo koji prolazi kroz našu zemlju je dug 38,5 kilometara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...