Interne operacije biće normalno realizovane

Isključenje Sberbanke iz SWIFT sistema neće značajno uticati na njeno poslovanje

BankeNovacVesti

31.5.2022 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Isključenje Sberbanke iz SWIFT sistema neće značajno uticati na njeno poslovanje Isključenje Sberbanke iz SWIFT sistema neće značajno uticati na njeno poslovanje
Iz ruske Sberbanke je saopšteno da će njeno isključenje iz međunarodnog SWIFT sistema plaćanja, prema odluci Evropske unije, neznatno uticati na njeno poslovanje, uzimajući... Isključenje Sberbanke iz SWIFT sistema neće značajno uticati na njeno poslovanje

Iz ruske Sberbanke je saopšteno da će njeno isključenje iz međunarodnog SWIFT sistema plaćanja, prema odluci Evropske unije, neznatno uticati na njeno poslovanje, uzimajući u obzir da je ta grupa već pogođena drugim, ranije uvedenim sankcijama od početka rusko-ukrajinskog sukoba.

„Radimo normalno… glavne restrikcije su već na snazi“, navodi se u saopštenju Sberbanke.

Na poslovanje ove banke već neko vreme utiču teške sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

„Isključenje iz SWIFT sistema ne menja ni u čemu situaciju za međunarodna plaćanja. Interne operacije ne zavise od SWIFT sistema i banka će ih normalno realizovati”, dodali su iz banke.

Evropska unija sinoć je postigla sporazum o šestom paketu sankcija Rusiji kojim se omogućava smanjenje uvoza ruske nafte za oko 90 odsto do kraja godine, proširenje crne liste EU na oko 60 ličnosti i isključenje tri ruske banke iz međunarodnog SWIFT sistema, među kojima je i Sberbanka, prenosi Beta.

Sjedinjene Američke Države su već uvele opsežna ograničenja Sberbanci. Početkom aprila zamrznuta je sva njena imovina koja je u kontaktu sa američkim finansijskim sistemom, i zabranjena svaka transakcija sa američkim akterima. Velika Britanija je takođe zamrzla imovinu vodeće ruske banke.

SWIFT je jedna od najvećih mreža bankarske i finansijske razmene poruka, koja omogućava tranzit naloga za plaćanje među bankama, naloga za transfer novca od komitenanta banaka, naloga za kupovinu i prodaju vrednosti, itd.

  • N.N.

    31.5.2022 #1 Author

    Nisam siguran da nece

    Odgovori

  • MARKO7

    31.5.2022 #3 Author

    Pa ja iskreno mislim da ce biti uticaja bar za 20 posto.

    Odgovori

  • Milovan94

    31.5.2022 #4 Author

    Videćemo šta će biti. Nisam baš optimista.

    Odgovori

  • Dzebac

    31.5.2022 #5 Author

    Nece uticati, jer oni imaju vec napravljene druge sisteme

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.5.2022 #6 Author

    Pa bas nesto i ne verujem da je tako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...