ISPUNJENI USLOVI ZA POVEĆANJE AKCIZA NA GORIVO, ističu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije

SrbijaVesti

13.1.2021 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ISPUNJENI USLOVI ZA POVEĆANJE AKCIZA NA GORIVO, ističu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije ISPUNJENI USLOVI ZA POVEĆANJE AKCIZA NA GORIVO, ističu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije
Potrošačke cene u decembru prošle godine u odnosu na decembar 2019. godine veće su za 1,3 procenta objavio je Republički zavod za statistiku pa... ISPUNJENI USLOVI ZA POVEĆANJE AKCIZA NA GORIVO, ističu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije

Potrošačke cene u decembru prošle godine u odnosu na decembar 2019. godine veće su za 1,3 procenta objavio je Republički zavod za statistiku pa će za toliko, u skladu sa Zakonom o akcizama, biti povećani i nominalni iznosi akciza, navodi se u informaciji Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Kako se ističe, na osnovu objavljenog indeksa potrošačkih cena u prošloj godini stekli su se uslovi za povećanje akciza na naftne derivate, pa se očekuje da će se od svake litre benzina i dizela u budžet Srbije uplaćivati više za oko 0,9 dinara, odnosno 0,7 dinara po kilogramu TNG.

Foto: Pixabay.com

Akciza na Bezolovni benzin bi sa sadašnjih 57,10 trebalo da bude povećana na 57,84 dinara po litri, na Gasna ulja u koja spada i dizel gorivo sa 58,72 na 59,48 dinara po litri i na TNG sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu.

Iznos akciza ulazi u osnovicu za PDV pa će svi proizvođači i uvoznici derivata nafte po ovom osnovu u budžet Republike Srbije plaćati više za oko 0,9 RSD po svakoj litri benzina i dizela, odnosno 0,7 RSD po kilogramu tečnog naftnog gasa, navode u UNKS.

Kako se naglašava, u pitanju je redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti ovog prihoda. Iz ovog udruženja dodaju da je uobičajeno da se akcize usklađuju sa inflacijom početkom godine, mada je 2020. godine primena usklađenih, odnosno danas važećih iznosa akciza, počela tek od 01. jula.

  • Lolek

    5.5.2022 #1 Author

    Zlatno doba moraju i cene da rastu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...