ISTIČE I DRUGI MORATORIJUM Dužnici imaju rok od sedam dana da se izjasne o ponuđenom planu otplate

BankeNovacSrbijaVesti

30.9.2020 08:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ISTIČE I DRUGI MORATORIJUM Dužnici imaju rok od sedam dana da se izjasne o ponuđenom planu otplate ISTIČE I DRUGI MORATORIJUM Dužnici imaju rok od sedam dana da se izjasne o ponuđenom planu otplate
Drugi moratorijum, koji je obuhvatio zastoj u otplati kredita u avgustu i septembru, ističe 30. septembra, a banke su u obavezi da svakom klijentu... ISTIČE I DRUGI MORATORIJUM Dužnici imaju rok od sedam dana da se izjasne o ponuđenom planu otplate

Drugi moratorijum, koji je obuhvatio zastoj u otplati kredita u avgustu i septembru, ističe 30. septembra, a banke su u obavezi da svakom klijentu ponaosob predlože plan otplate.

Dužnici koji po isteku moratorijuma ne zatraže od banke neku od posebno ponuđenih opcija, automatski pristaju na plan otplate koji mu je banka predložila i dostavila, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

Drugi zastoj u otplati trajao je tokom avgusta i septembra, a banke su obavezne da pismom ili elektronskim putem pošalju klijentima predlog plana otplate sa alternativama, na koje će moći da odgovore u roku od sedam dana.

Osnovni model koji banke predlažu jeste da se kamata, nastala u prethodnom periodu, raspodeli na ostatak duga čija otplata će biti produžena za period trajanja moratorijuma na otplatu.

Pored osnovne ponude, postoje i dve dodatne za plaćanje obaveza posle prestanka moratorijuma. Prva podrazumeva da se odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastavi otplata prema dosadašnjem planu, dok je druga da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

Drugi moratorijum koji je trajao dva meseca prihvatilo je 82 procenta građana i 69 odsto preduzeća, a ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...