ISTIČE VREME ZA DOGOVOR O BREXITU Rokovi pomereni do krajnjih granica

EUSvetVesti

17.11.2020 12:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

ISTIČE VREME ZA DOGOVOR O BREXITU Rokovi pomereni do krajnjih granica ISTIČE VREME ZA DOGOVOR O BREXITU Rokovi pomereni do krajnjih granica
Glasanje u Evropskom parlamentu za potpisivanje trgovinskog sporazuma o Brexitu moglo bi prema hitnom planu Evropske unije da bude odloženo za 28. decembar, tri... ISTIČE VREME ZA DOGOVOR O BREXITU Rokovi pomereni do krajnjih granica

Glasanje u Evropskom parlamentu za potpisivanje trgovinskog sporazuma o Brexitu moglo bi prema hitnom planu Evropske unije da bude odloženo za 28. decembar, tri dana pre isteka roka za tranziciju. Iako za sada nema potvrde o napretku u pregovorima, nije isključena mogućnost da će dogovor biti postignut u poslednji čas, zbog čega je rok za glasanje pomeren do krajnjih granica.

Preostalo je manje od sedam nedelja da Velika Britanija napusti jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju, a pregovori su i dalje u zastoju. Pregovori o budućim evropskim ribolovnim pravima u britanskim vodama nisu ostvarili značajan pomak od leta, prenosi Guardian .

Da pregovori idu teško, ali da je dogovor ipak „izvodljiv“ potvrdio je irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovni (Simon Coveney). Vremenski rokovi su više puta produženi, ali neki dogovor ipak bi mogao da bude postignut kasnije ove nedelje, što dovodi u pitanje zakazano glasanje EP 16. decembra.

Foto: Tanjug/AP

Naime, poslanici EP kažu da im je potrebno šest nedelja da bi sporazum bio preveden, proučen i da bi prošao kroz parlamentarne odbore pre glasanja na plenarnom zasedanju. Izvori u EP navode da je bilo razgovora o održavanju vanredne sednice 28. decembra, a neimenovani visoki diplomata EU rekao je da bi Brisel trebalo da bude „kreativan“ kako bi sporazum bio ratifikovan.

Od glavnog pregovarača EU, Mišela Barnijea (Michel Barnier) očekuje se da do četvrtka i video samita lidera EU i 27 država članica ostvari napredak u pregovorima o ribolovu, ali za sada izgleda kao da ni Brisel ni London nemaju nameru da popuste. EU zahteva pravo na 50 odsto ulova u britanskim vodama, a Velika Britanija pristaje na 20 odsto, prenosi Express.

Glavni pregovarač Velike Britanije Dejvid Frost (David Frost) ocenio je da je postignut izvesni napredak i rekao da se „veoma naporno radi na postizanju dogovora, ali ima još puno da se uradi“. Barnije je ocenio da bi buduća saradnja dve strane trebalo da bude „otvorena, ali fer“. On je dodao da EU ostaje odlučna i strpljiva, kao i da poštuje drugu stranu.

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson), koji se trenutno nalazi u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom korona virusom, ponovio je da je „uveren da će (Velika Britanija) napredovati ako ne postigne dogovor o Brexitu“, preneo je BBC. U saopštenju kancelarije britanskog premijera navedeno je da su ovonedeljni razgovori „ključni“, kao i da je on bio jasan da neće prihvatiti bilo koji predlog u pregovorima kojim se podriva status Velike Britanije kao suverene i nezavisne zemlje.

„Ukoliko EU ne poštuje suverenitet Velike Britanije otići ćemo po australijskim uslovima, a premijer je uveren da ćemo napredovati“, navedeno je u saopštenju. Osim o ribolovu Brisel i London pregovaraju o pravilima konkurencije i državnoj pomoći za preduzeća. Pregovori su prekinuti pre mesec dana nakon neuspelog samita u Briselu, kada je London saopštio da dalje pregovaranje nema smisla, ali su razgovori ipak nastavljeni ubrzo nakon toga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...