PROPALI PREGOVORI VELIKE BRITANIJE I EU Džonson najavio Brexit bez dogovora

EUIzdvajamoSvetVesti

16.10.2020 19:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

PROPALI PREGOVORI VELIKE BRITANIJE I EU Džonson najavio Brexit bez dogovora PROPALI PREGOVORI VELIKE BRITANIJE I EU Džonson najavio Brexit bez dogovora
Pregovori između Velike Britanije i Evropske unije u vezi sa trgovinskim sporazumom nakon Brexita su “završeni”, saopšteno je u petak sa adrese Downing Street... PROPALI PREGOVORI VELIKE BRITANIJE I EU Džonson najavio Brexit bez dogovora

Pregovori između Velike Britanije i Evropske unije u vezi sa trgovinskim sporazumom nakon Brexita su “završeni”, saopšteno je u petak sa adrese Downing Street 10 u Londonu.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) ocenio je da nastavljanje rasprave iduće nedelje “nema smisla”, osim ako EU nije spremna da razgovara o detaljnom zakonskom tekstu partnerstva, prenosi BBC.

Prethodno je britanski premijer poručio da Velika Britanija treba “da se pripremi” za trgovinu sa EU bez dogovora iduće godine. EU je izrazila spremnost da “intenzivira” diskusije, ali da neće dogovor “po svaku cenu”.  

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije trebalo bi da doputuje u London iduće nedelje zbog nastavka pregovora, ali kancelarija britanskog premijera sugeriše da bi njegov dolazak bio besmislen ukoliko ne dođe do promene pozicije EU.

Presudio spor oko privrednog ribolova

Podsetimo, tokom dvodnevnog samita Velike Britanije i EU u Briselu u četvrtak i petak, nije došlo do približavanja pozicija, pre svega o regulisanju prava privrednog ribolova posle 31, decembra. Pravo ribolova u kanalu Lamanš veoma je važno za obe strane. Procenjuje se da oko 80 odsto francuskih brodova lovi u britanskim teritorijalnim vodama, dok Britanci najveći deo svog ulova prodaju na evropskom tržištu. Sporazum o ribolovu koji bi trebalo da definiše pravo međusobnog pristupa u tuđe teritorijalne vode bio je planiran za juli.

“Svrsishodno je da Mišel Barnije dođe u London sledeće nedelje ako je spreman da se ubrzano bavi svim pitanjima na osnovu zakonskog teksta, a da Velika Britanija nije obavezna da vuče sve poteze ili da razgovara o praktičnosti putovanja i komercijalnog prevoza”, saopštio je portparol premijera, dodajući da u protivnom njegov dolazak nema smisla.

London je očekivao od Brisela regulisanje odnosa u „kanadskom stilu“, ali sada se pominje „australijski stil“ kao alternativa, a to znači niz ograničenja u budućoj trgovini.

  • Irina

    18.10.2020 #1 Author

    Sad je sve dodatno komplikovanije VB zbog situacije sa kovidom stanja ekonomije uopste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...