Nova opcija za rad na daljinu

Istra spremna za workation posetioce

LifestyleRegionTurizamVesti

14.3.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Istra spremna za workation posetioce Istra spremna za workation posetioce
Istra je spremna da zaposlenima ponudi opciju “workation”, odnosno rad s turističke destinacije. Prednosti modernih tehnologija u pandemiji izbile su u prvi plan, pa... Istra spremna za workation posetioce

Istra je spremna da zaposlenima ponudi opciju “workation”, odnosno rad s turističke destinacije. Prednosti modernih tehnologija u pandemiji izbile su u prvi plan, pa se i koncept rada potpuno promenio i postao fleksibilniji.

Zaposleni su dobili novu slobodu, a poslodavci se uverili da za uspešne radne procese nije neophodan fizički nadzor. Rad na daljinu ekspresno se i široko ukorenio, a sve to dalo je zamah i takozvanom workationu, piše Poslovni.hr.

Trend koji se stidljivo nazirao pre korone definiše se kao odmor tokom koga je deo vremena posvećen poslu. Workation je brzo stekao poklonike među zaposlenima, ali i poslodavcima koji u nastojanju da smanje troškove režija podstiču rad na daljinu.

Svejedno je da li je u pitanju rad od kuće ili s turističke destinacije, a zagovornici ističu i zelenu dimenziju jer se smanjuje zagađenje životne sredine zbog odlazaka na posao autom ili avionskih putovanja na drugi kraj sveta.

Ovaj trend je prošle godine pokrenula kompanija Google, kada su zaposlenima, nezavisno od godišnjeg odmora, ponudili i četiri nedelje workationa. Povratni rezultati bili su iznenađujuće pozitivni.

Turistički profesionalci, kako se navodi, polažu dosta nade u workation tržišnu nišu, jer ima potencijala za putovanja u toku čitave godine.

Uz workation često ide i “staycation”, odmor i putovanje u regiji u kojoj se i živi. Time se izbegava stres organizacije i pakovanja za daleka putovanja, a zbog promene svakodnevice razbija se monotonija. Turistički domaćini navijaju za workation.

“Otkako su tehnologije omogućile da na mobilnim telefonima možemo da pregledamo mejlove i druga obaveštenja, plaćamo račune, pretražujemo internet, mnogima je teško na odmoru da ostave po strani sve veze s poslom”, kaže direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Kako navodi Ivošević, to nije formalan, već klasičan workation, na kome čovek neko vreme posveti poslu. I to nije retkost. Pogotovo za ljude na menadžerskim pozicijama, koji ne mogu da priušte da budu duže isključeni.

Ivošević kaže da su workation gosti na Istri dobrodošli u periodu od 1. januara do 31 decembra, i da smeštaji imaju ponude za sva godišnja doba, kao i jaku internet vezu.

  • SANJA

    14.3.2022 #1 Author

    Razvijen im je dosta turizam tako da me ni ovo ne cudi.

    Odgovori

  • TATJANA

    14.3.2022 #2 Author

    Ovo je odlicno, vec prihvaceno i daje rezultate

    Odgovori

  • STEFAN

    14.3.2022 #3 Author

    Istra je divna zaista, treba otici i posetiti

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    14.3.2022 #4 Author

    Odličan sistem a po ovakvim stvarima se najbolj i vidi koliko je moderna tehnologija uznapredovala.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    14.3.2022 #5 Author

    Sve više će u budućnosti biti poslova i pozicija “online”, tek je ovo početak…

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    14.3.2022 #6 Author

    Prelepost…volela bih da posetim

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.3.2022 #7 Author

    Rezultat ce biti vise nego pozitivan,bravo!

    Odgovori

  • JOVANA

    15.3.2022 #8 Author

    Odlično, Istra je prelepa !

    Odgovori

  • IRINA

    16.3.2022 #9 Author

    eto lepa vest

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #10 Author

    Istra je prelepa destinacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...