ITALIJA RAZMIŠLJA O UBLAŽAVANJU BLOKADE Nedostatak radne snage nadomestiće migranti?

EUVesti

21.4.2020 13:36 Autor: Julijana Vincan 1

ITALIJA RAZMIŠLJA O UBLAŽAVANJU BLOKADE Nedostatak radne snage nadomestiće migranti? ITALIJA RAZMIŠLJA O UBLAŽAVANJU BLOKADE Nedostatak radne snage nadomestiće migranti?
Italija je ušla u sedmu nedelju mera opšteg karantina uvedenih u cilju sprečavanja širenja korona virusa, a pre kraja ove sedmice Vlada Italije će... ITALIJA RAZMIŠLJA O UBLAŽAVANJU BLOKADE Nedostatak radne snage nadomestiće migranti?

Italija je ušla u sedmu nedelju mera opšteg karantina uvedenih u cilju sprečavanja širenja korona virusa, a pre kraja ove sedmice Vlada Italije će objaviti planove za postepeno popuštanje blokada. Jedan od izazova je i manjak radne snage koja je dobrim delom dolazila iz inostranstva za sezonske poslove, pa italijanska Vlada razmatra promenu statusa migranata koji su trenutno Italiji. Poslednji pokušaj ovog tipa se završio neslavno za migrante.

Legalizacija statusa migranata

U vreme sazrevanja prvog prolećnog voća i povrća sve veći problem je sezonska radna snaga. Pre pandemije korona virusa, ubiranjem plodova su se uglavnom bavili stranci, a reč je o nekoliko stotina hiljada ljudi. Zbog zatvorenih granica stranih sezonskih radnika nema i mnogi političari i humanitarne organizacije predlažu da se legalizuje status ilegalnih migranata, kojih u Italiji ima nekoliko stotina hiljada. Time bi se, ističu predlagači, rešila dva problema istovremeno: legalizacija bi bila humani gest prema onima koji vec žive i rade u Italiji, ali na crno, i migranti bi se zaštitili od izrabljivanja kojem su izloženi brojnim kriminalnim organizacijama koje koriste njihov ilegalan status, piše Tanjug.

Pre nekoliko godina italijanska Vlada pokušala je da legalizuje status hiljada ilegalnih radnika, pa je svako ko je to želeo, morao da uplati po nekoliko hiljada evra državi, u ime poreza, i da podnese uz molbu radne potvrde od poslodavaca. Kada je na hiljade ileganih migranata to učinilo, usledilo je neslavno proterivanje onih koji su se prijavili nadajući se legalizaciji svog statusa.

Plan postepenog ublažavanja mera

Italija će pre završetka ove sedmice objaviti plan postepenog ublažavanja vanrednih mera uvedenih zbog epidemije korona virusa. „Želeo bih da mogu da kažem – hajde da sve otvorimo, odmah. Počinjemo od sutra ujutru. Ali takva odluka bila bi neodgovorna i izazvala bi novo, nekontrolisano rasplamsavanje epidemije, čime bi bili poništeni svi napori koje smo uložili do sada“, izjavio je Đuzepe Konte (Giuseppe Conte), predsednik Vlade Italije, treće najjače ekonomije u Evro zoni. Premijer Konte je najavio nacionalni plan restarta ekonomije, koji će biti usklađen sa specifičnostima situacije u regionima. U Italiji je do sada zaraženo 181.228 osoba, a život je zbog korona virusa izgubilo 24.114 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

  • Ivona

    1.10.2020 #1 Author

    Zatvorene granice u ma kojoj drzavi snose ozbiljne posledice po svaku granu razvoja i delatnosti. Italija je pretrpela ozbiljan gubitak, i sto se tice ljudskih zivota sto je najtragicnije, a takodje i po pitanju privrede, posete znamenitostima i svemu ostalom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...