U avgustu izgubljeno 74.000 radnih mesta na Apeninskom poluostrvu

Italijanska privreda ulazi u recesiju

EUVesti

4.10.2022 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Italijanska privreda ulazi u recesiju Italijanska privreda ulazi u recesiju
Italijanska ekonomija verovatno je pala u trećem tromesečju i nastaviće da se smanjuje do sredine naredne godine, pokazuju najnovije procene italijanskog Ministarstva finansija. Projekcije... Italijanska privreda ulazi u recesiju

Italijanska ekonomija verovatno je pala u trećem tromesečju i nastaviće da se smanjuje do sredine naredne godine, pokazuju najnovije procene italijanskog Ministarstva finansija.

Projekcije vlade pokazuju da je treća najveća ekonomija evrozone, pogođena skokom cena energije i rekordno visokom inflacijom, već u početnoj fazi recesije, koja se uglavnom definiše kao dva uzastopna tromesečja pada bruto domaćeg proizvoda, prenosi Mina.

U prvoj polovini godine rast je bio snažniji nego što se očekivalo i bruto domaći proizvod (BDP) skočio je u drugom kvartalu 1,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, objavilo je Ministarstvo finansija u godišnjem Ekonomskom i finansijskom dokumentu (DEF).

Međutim, aktivnost je već počela da opada, naglašeno je u izveštaju, uz „blago negativnu“ prognozu BDP-a u trećem i četvrtom kvartalu zbog pada u industrijskom sektoru.

Za prvo tromesečje naredne godine predviđa se dalji pad BDP-a, nakon čega bi, od drugog tromesečja trebalo da usledi oporavak, predvođen rastom međunarodne potražnje, padom cena gasa i sve većim doprinosom BDP-u sredstava iz fondova EU za oporavak od pandemije.

Pozitivan doprinos BDP-u pružiće i reforme koje Italija realizuje kako bi dobila novac od EU.

Međutim, DEF je pokazao i da će Italija ove godine potrošiti oko 13 milijardi evra manje novca iz fondova EU za oporavak nego što je bila planirala, što naglašava probleme u sprovođenju investicionih programa.

Prognoza rasta za iduću godinu smanjena je s 2,4 odsto, prognoziranih u aprilu, na svega 0,6 odsto.

Mesečni podaci statističkog ureda ISTAT pokazuju da je kriza već počela. Italija je u avgustu izgubila oko 74.000 radnih mjesta, uz pad broja zaposlenih drugi mesec zaredom, a septembar je doneo oštro pogoršanje potrošačke i poslovne klime.

  • Anna

    4.10.2022 #1 Author

    Kriza se i kod njih oseća.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...