Od 40 projektnih predloga 29 dobija mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj svojih ideja

Izabrane najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

EkologijaInovacijePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

16.8.2022 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Izabrane najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije Izabrane najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije
Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrani su najbolji predlozi... Izabrane najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrani su najbolji predlozi projekata koji su stigli kao odgovor na „Izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije”. Ovaj javni poziv raspisan je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji” u martu ove godine.

Na četiri Info dana koja su UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine organizovali tokom trajanja izazova, učestvovalo je 170 zainteresovanih kandidata, a ukupno je stiglo gotovo 40 predloga inovativnih rešenja, piše u saopštenju UNDP-a.

Stručni žiri izabrao je 29 projektnih predloga koji će dobiti mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj svojih ideja. U prvoj fazi, izabrani timovi će dobiti obuke iz oblasti kao što je poslovno planiranje, promocija proizvoda, istraživanje tržišta, kao i pomoć pri izradi specifičnih analiza, projektne dokumentacije i slično. Faza pripreme projekata za sufinansiranje počinje krajem avgusta i trajaće do decembra.

Nakon završetka ove faze, kako je naglašeno, za najmanje pet najboljih rešenja biće obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi. Deo sufinansiranja, u vrednosti od 360.000 evra, biće obezbeđen iz projektnih sredstava, a kandidati će proći i obuku o komplementarnim načinima finansiranja.

Iz UNDP-a su istakli da će organizovati i dodatno predstavljanje projekata i rešenja komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici u cilju obezbeđivanja daljih izvora finansiranja.

U izazovu su učestvovala preduzeća iz privatnog i javnog sektora, kao i lokalne samouprave, a predložene su ideje za nove ili unapređene poslovne modele i tehnologije koje će dovesti do efikasnijeg korišćenja resursa i smanjenja i ponovne upotrebe otpada u procesima proizvodnje, poput:

• rešenja za primarnu selekciju otpada,
• reciklažu biorazgradivog otpada, papira, metala, gume, mulja i građevinskog otpada,
• rešenja za povećanje energetske efikasnosti uz pomoć stvaranja energije iz otpada, kao i
• rešenja za prilagođavanje infrastrukture gradova na klimatske promene uz korišćenje recikliranih materijala.

Takođe, predložene su ideje za uspostavljanje „industrijske simbioze”, tj. partnerstava koja omogućavaju da se otpad ili nusproizvod jednog proizvođača koristi kao resurs nekog drugog proizvođača, kao što je na primer rešenje za korišćenje otpada koji nastaje pri proizvodnji voća i povrća – za proizvodnju prirodne kozmetike.

Realizacija ovih ideja doprineće smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i sprovođenju Zelene agende u Srbiji, a takođe će dovesti i do očuvanja i kreiranja novih radnih mesta, uključujući i radna mesta za marginalizovane grupe, navodi se u saopštenju.

Listu odabranih rešenja možete videti na sajtu EU za Zelenu agendu u Srbiji. Projekat „EU za Zelenu Agendu u Srbiji” uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske i EIB-om.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...