Ministri spoljnih poslova Crne Gore i Italije najavili zajedničke projekte

Izgradnja drugog podmorskog kabla doprinela bi održivosti energetskog sistema Crne Gore

InfrastrukturaRegionU fokusuVesti

28.7.2022 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izgradnja drugog podmorskog kabla doprinela bi održivosti energetskog sistema Crne Gore Izgradnja drugog podmorskog kabla doprinela bi održivosti energetskog sistema Crne Gore
Šefovi diplomatija Crne Gore i Italije Ranko Krivokapić i Luiđi di Majo (Luigi Di Majo) saglasni su da bi što pre trebalo pristupiti aktivnostima... Izgradnja drugog podmorskog kabla doprinela bi održivosti energetskog sistema Crne Gore

Šefovi diplomatija Crne Gore i Italije Ranko Krivokapić i Luiđi di Majo (Luigi Di Majo) saglasni su da bi što pre trebalo pristupiti aktivnostima na izgradnji drugog podmorskog kabla, čime će se ojačati energetski most između Evropske unije i Zapadnog Balkana, te doprineti efikasnosti i održivosti crnogorskog elektroenergetskog sistema.

Ministri su razgovarali o mogućnosti aktiviranja istorijski potvrđene linije Bar-Bari i spremnosti da ITA Airways reaktivira redovnu liniju Podgorica-Rim, kao i o stipendijama za crnogorske studente u Italiji.

Ministar Krivokapić je ukazao na potencijale „mare nostrum“ – našeg Jadranskog mora, apostrofirajući značaj još snažnijeg prisustva Italije na Zapadnom Balkanu, kako bi se iskoristili ogromni potencijali za saradnju, piše RTCG.

Foto: Pixabay.com

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore se navodi da se odnosi dve države temelje na evroatlantskim vrednostima i istorijski potvrđenom prijateljstvu, koje bi dobilo dodatan simbol izgradnjom spomenika crnogorskoj vojsci u Gaeti.

U domenu ekonomske i kulturne diplomatije, šef crnogorske diplomatije preneo je podršku Crne Gore kandidaturi grada Rima za domaćina svetske izložbe EXPO 2030. godine na temu „Horizontalni grad – urbana regeneracija i civilno društvo“.

Tokom susreta je istaknuta i bezrezervna podrška Italije evropskom putu Crne Gore, uz ocenu da je stabilizovanje političkih prilika preduslov za nastavak reformi u ključnim oblastima. U tome, kako je rečeno, Crna Gora može da računa na pomoć italijanskih prijatelja, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...