Ambasador Srbije u Pragu za Biznis.rs o sve većoj ekonomskoj razmeni sa Češkom

Izvoz organske hrane u Češku Republiku šansa za srpske proizvođače

AgrobiznisBiznisEUInvesticijeSrbijaVesti

12.11.2021 17:26 Autor: Stanislav Stanišić 2

Izvoz organske hrane u Češku Republiku šansa za srpske proizvođače Izvoz organske hrane u Češku Republiku šansa za srpske proizvođače
„Nedovoljno se u medijima govori o kvalitetu bilateralnih odnosa Češke Republike i Srbije, a nakon uspostavljanja obostranih zajedničkih ciljeva posebno bih istakao povećanje ekonomske... Izvoz organske hrane u Češku Republiku šansa za srpske proizvođače

„Nedovoljno se u medijima govori o kvalitetu bilateralnih odnosa Češke Republike i Srbije, a nakon uspostavljanja obostranih zajedničkih ciljeva posebno bih istakao povećanje ekonomske razmene koja je u prošloj godini iznosila rekordne 1,2 milijarde evra“, kaže za Biznis.rs ambasador Srbije u Pragu Berislav Vekić i dodaje da je naša zemlja po prvi put imala suficit u trgovini sa Češkom.

Vekić ističe da smo u prvih šest meseci ove godine dostigli već 750 miliona evra razmene, što je pokazatelj da će prošlogodišnji rekord biti nadmašen.

„Češka je do pre nekoliko godina bila petnaesti investitor u Srbiji. Danas je među prvih deset. Na primer, svi vitalni delovi za proizvodnju u Škodi danas se proizvode u Srbiji“, navodi Vekić naglašavajući sjajnu saradnju sa češkim ambasadorom u Beogradu Tomašom Kuhtom koji je značajno doprineo odličnim odnosima dve države.

Kada je reč o mogućnostima daljeg plasmana srpskih proizvoda na češko tržište, Vekić šansu vidi u izvozu poljoprivrednih proizvoda, naročito organske hrane, s tim što se prethodno moramo prilagoditi standardima Evropske unije, dodajući da je neophodno razviti navike održavanja kvaliteta i kontinuiteta.

U cilju što boljeg povezivanja kompanija i poslovnih ljudi dve zemlje osnovana je Asocijacija češko-srpske saradnje.

„Prvi zadatak koji sam sebi postavio je briga o našoj dijaspori. Skoro 6.000 građana Srbije živi i radi u Češkoj i taj broj raste, a podrška i pomoć je obaveza ambasade“, precizira Vekić.

O dobrim odnosima dve zemlje govore i posete češkog premijera Andreja Babiša Srbiji u februaru, a zatim u maju u Pragu susret na najvišem nivou, gde su jasno istaknuti ciljevi u pravcu povećanja ekonomske razmene. Usledio je i sastanak ekonomskog mešovitog komiteta u Pragu, gde su pored predstavnika izvršnih vlasti učestvovali privrednici i stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine, a dogovorene su planske aktivnosti.

Ambasador Vekić ističe angažovanje čeških firmi na novoj pruzi Beograd-Budimpešta, gde će kompanija AŽD raditi sisteme na deonici Subotica-Horgoš. Postoji i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganje u banjski turizam u Srbiji, jer su kao profesionalci sa mnogo iskustva i tradicije u ovoj oblasti prepoznali potencijal.

Kao najvažnije navodi da češka vlada nesebično pomaže Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

„Srbija je od Češke dobila svih sedam pozitivnih ocena za klastere 3 i 4. Nadam se da će buduća češka vlada nastaviti taj kontinuitet. Želja mi je da i u budućnosti nastavimo da razvijamo pozitivne, prijateljske i bratske odnose. To se mora negovati“, zaključuje Vekić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...