Rast spoljnotrgovinske razmene

U domaćem izvozu najveće učešće ima 250 firmi

SrbijaSvetVesti

12.11.2021 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U domaćem izvozu najveće učešće ima 250 firmi U domaćem izvozu najveće učešće ima 250 firmi
Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj izvoznika iz Srbije izvozi prehrambene proizvode. Ukupno je 30.949 preduzeća lane učestvovalo u spoljnotrgovinskoj razmeni,... U domaćem izvozu najveće učešće ima 250 firmi

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj izvoznika iz Srbije izvozi prehrambene proizvode. Ukupno je 30.949 preduzeća lane učestvovalo u spoljnotrgovinskoj razmeni, a na izvoznoj strani ih je bilo 16.059.

Najveći broj preduzeća u 2020. godini, čak 69,2 odsto od svih učesnika u izvozu, svoju robu ili usluge izvozi u vrednosti do 100.000 evra.

Ta preduzeća u ukupnoj vrednosti izvoza Srbije učestvuju sa svega 1,3 odsto i to su uglavnom mala preduzeća. Najveće učešće u vrednosti izvoza, 40,7 odsto, imaju preduzeća koja ostvaruju izvoz između deset i 100 miliona evra, a takvih je bilo 250 u posmatranoj godini. Bila su 22 preduzeća, koja ostvaruju izvoz veći od 100 miliona evra, i učestvovala su u ukupnoj vrednosti izvoza Srbije sa 29,6 odsto. To su uglavnom veliki sistemi sa velikim brojem zaposlenih.

Posmatrano iz ugla veličine preduzeća prema broju zaposlenih radnika, polovina od ukupnog broja su ona koja imaju do devet zaposlenih. Slede preduzeća koja upošljavaju od deset do 49 zaposlenih, sa učešćem od 26,4 odsto. Najveće kompanije, sa više od 250 radnika, najmalobrojnije su među izvoznicima. Bilo ih je lane ukupno 435. Ona, međutim, nose najveću vrednost izvoza – 61,7 odsto, pišu Novosti.

U 2020. godini, najveći broj preduzeća, njih 9.631, izvozilo je robu u Evropsku uniju – 64,9 odsto ukupno ostvarene vrednosti izvoza. Posmatrano pojedinačno po zemljama, najviše preduzeća, njih 5.801, izvozilo je robu u Bosnu i Hercegovinu, zatim u Crnu Goru, pa Severnu Makedoniju.

Prvih pet proizvoda u izvozu su prehrambeni proizvodi sa vrednošću izvoza od 1,79 milijardi evra, zatim motorna vozila, prikolice i poluprikolice sa 1,73 milijardi evra i električna oprema koja je izvezena u vrednosti od 1,69 milijardi evra, kažu statističari.

Svega dva odsto izvoznika posluje sa 15 i više spoljnotrgovinskih partnera. Polovina izvoznika ima samo jednog partnera. Najveći broj preduzeća koja plasiraju u inostranstvo, preko granice godišnje proda robu vrednu do 50.000 evra. Takvih je čak 60 odsto. Više od deset miliona evra vredan izvoz ostvari tek 1,7 odsto izvoznika.

U Srbiju je lane uvozilo ukupno 25.559 preduzeća. Među njima su najbrojnije firme registrovane za trgovinu na veliko – čak svaka treća. Na drugom mestu su trgovci na malo, a treći po broju preduzeća u uvozu su učesnici iz oblasti kopneni saobraćaj i cevovodni transport. Čak 52,3 odsto od ukupnog broja preduzeća u uvozu „otpada“ na ona koja imaju do devet zaposlenih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...