u planu kompanije akvizicija lučkih kapaciteta

99 najuspešnijih: Novosadski Vimeksim ostvario rast prihoda, širi svoje poslovanje

AnalizaSrbijaU fokusu

3.11.2021 13:01 Autor: Marko Miladinović 4

99 najuspešnijih: Novosadski Vimeksim ostvario rast prihoda, širi svoje poslovanje 99 najuspešnijih: Novosadski Vimeksim ostvario rast prihoda, širi svoje poslovanje
Kada se sagledava opšte poslovanje domaće privrede u veoma izazovnoj 2020. godini, pojedini sektori su po rezultatima odskočili iznad ostalih. Proizvodnja i trgovina hrane... 99 najuspešnijih: Novosadski Vimeksim ostvario rast prihoda, širi svoje poslovanje

Kada se sagledava opšte poslovanje domaće privrede u veoma izazovnoj 2020. godini, pojedini sektori su po rezultatima odskočili iznad ostalih. Proizvodnja i trgovina hrane i osnovnih poljoprivrednih sirovina, na primer, svakako je morala da teče neometano i u uslovima pandemije. 

Ne bi, stoga, trebalo da čude uspešni poslovni rezultati novosadskog preduzeća sa inostranim kapitalom Vimeksim SRB d.o.o. u prošloj godini. No, treba imati na umu da je ono od osnivanja 2015. godine praktično beležilo konstantan rast, odnosno potvrdilo ga u različitim tržišnim uslovima.

Vimeksim se bavi trgovinom i izvozom žitarica i uljarica, a na našoj aktuelnoj listi 99 najuspešnijih srednjih preduzeća u Srbiji zauzeo je visoku četvrtu poziciju.

„Vreme eskalacije korona virusa u 2020. godini nije preterano uticalo na prehrambenu industriju, a većina poslovnih aktivnosti se odvijala u normalnom toku. Najveća prepreka je bio period karantina koji je znatno usporio izvoz zbog rada luka, prevoznika i silosa. Dodatno, prošla godina je bila specifična sa drastičnim rastom cena na primarne proizvode što se reflektovalo preko gubitaka u domaćoj nabavci“, komentariše za Biznis.rs generalni direktor i većinski partner u Vimeksimu, Sergej Doskač (Sergey Doskach).

Kao olakšicu iz prošle godine on ističe pomoć države u garantnim šemama i kreditiranjima poreza i doprinosa.

Finansijski pokazatelji Vimeksima u 2020. godini

  • Ukupni prihodi: 84.183.476,47 evra
  • Rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu: 10.854.003,92 evra
  • Neto dobit: 527.095,55 evra
  • Dugoročne obaveze: 1.734.263,08 evra
  • Racio likvidnosti: 1,21
  • Dodata vrednost po zaposlenom: 52.709,55 evra

Kada se pogleda finansijska struktura kompanije, prema godišnjem finansijskom izveštaju, vidi se da su dugoročne obaveze porasle na 1.734.263,08 evra, međutim za to postoje dobri razlozi – ulaganje u širenje poslovanja, i to uglavnom od svojih sredstava. Kada su kratkoročne obaveze u pitanju, racio likvidnosti od 1,21 je iznad ogromnog broja domaćih srednjih preduzeća, i u zdravom opsegu iznad 1,0. 

Generalni direktor Vimeksima napominje da se „kompanija od prvog dana oslanja na sopstvene izvore finansiranja, sa malim udelom kratkoročnog trade finansiranja domaćih banaka, te da nije korisnik državnih subvencija.

„Kompletne investicione aktivnosti kompanija obavlja iz sopstvenih sredstava, što svakako utiče na brzinu rasta, ali sa druge strane garantuje stabilnost i dugoročnost u našim projektima“, zaključuje Doskač.

Kada su profesionalci uključeni, brza reakcija ne nosi veliki rizik

Obzirom da je prošla godina bila izazovna na više nivoa, a da logističko povezivanje i trgovina primarnim poljoprivrednim proizvodima i inače umnogome zavisi od brzog reagovanja na promenljive berzanske rezultate, zaposlenima u Vimeksimu poslovanje u „realnom vremenu“ nije nepoznanica.

Generalni direktor kompanije Vimeksim Sergej Doskač

Na pitanje u kojoj meri Vimeksim prati sled precizne poslovne strategije, a koliko na nju mogu (i smeju) da utiču nepredviđene tržišne okolnosti, Doskač kaže da je lanac odlučivanja u kompaniji ujedno i njena velika prednost, gde tim iskusnih profesionalaca odluke donosi u trenutku.

„Kompanija prati dugoročnu diverzifikovanu poslovnu strategiju sa sveobuhvatnom analizom nepredviđenih okolnosti, te iste nemaju značajan uticaj na pravac razvoja. Ključ je odluka menadžmenta u sinergiji sa nadležnim sektorima i odgovornim zaposlenima“, smatra naš sagovornik.

A kada je reč o pomenutim ulaganjima, kompanijski planovi podrazumevaju dalji rast i još efikasnije povezivanje sa stranim tržištima.

„Kompanija u kratkom roku radi na jačanju logističkih kapaciteta i učvršćivanju poslovnih veza sa partnerima iz inostranstva, radi postizanja boljih uslova za naše domaće dobavljače i pružanja primarnim proizvođačima veće mogućnosti napretka, što bi se dugoročno pokazalo u povećanju roda žitarica i uljarica, te količina dostupnih za preradu ili izvoz. Dugoročno, kompanija ima za cilj izgradnju ili akviziciju lučkih kapaciteta sa direktnim pristupom Dunavu, kako bi mogli efikasnije servisirati svoje plovne objekte. Takođe je u izradi direktna greenfield investija u prerađivačke kapacitete, kako bi se povećao izvoz gotovih proizvoda, umesto sirovina“, ekskluzivno najavljuje generalni direktor kompanije Vimeksim, Sergej Doskač.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...