Suficit do kraja ove godine mogao bi da bude čak pet milijardi evra

Izvoz srpskih proizvoda u EU udvostručen

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

22.9.2021 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz srpskih proizvoda u EU udvostručen Izvoz srpskih proizvoda u EU udvostručen
Izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište u poslednjih deset godina udvostručen je, a tokom 2020. godine pozitivan bilans iznosio je 1,9 milijardi evra... Izvoz srpskih proizvoda u EU udvostručen

Izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište u poslednjih deset godina udvostručen je, a tokom 2020. godine pozitivan bilans iznosio je 1,9 milijardi evra zbog čega je vrlo važno partnerstvo Srbije i Evropske unije u oblasti poljoprivrede, složili su se na sastanku u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef delegacije EU u Beogradu, Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret).

Oni su se sastali u Novom Sadu kako bi promovisali rezultate koje je Srbija postigla u saradnji sa EU na polju poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema rečima ministra Nedimovića, predviđa se da bi suficit do kraja ove godine mogao da bude čak pet milijardi evra.

“Sve smo to postigli jer smo ulagali u nove tehnologije u poljoprivredi, menjali zakonsku regulativu, a naročito smo pažnu posvetili bezbednost hrane. Podsetiću da smo zahvaljujući donacijama EU otvorili i laboratoriju za ispitivanje bezbednosti hrane u Batajnici, koja se pokazala ključnom i na početku pandemije virusa Covida-19 kada smo u njoj vršili analize testova i za ljude”, kazao je Nedimović, prenosi Tanjug.

Žofre je najavio i da će EU laboratoriji u Batajnici donirati dodatnih 1,5 miliona evra za obezbeđivanje novih metoda analize. Šef delegacije EU u Beogradu rekao je i da bolesti životinja ne poznaju granice i da je zbog toga ključna saradnja sa Srbijom koja je dovela do važnih rezultata, a to je da od 2019. godine kod nas ni jedan slučaj besnila ili svinjske kuge nije zabeležen.

Za suzbijanje bolesti, vakcinaciju životinja, opremu i jačanje kapaciteta EU je više od 20 miliona evra donirala Srbiji.

“Održiva proizvodnja hrane u izazovima klimatskih promena, ekoloških problema i pandemije je ono što je naš zadatak, jer svi mi imamo značajnu ulogu i odgovornost za bezbedniju budućnost. Zato kroz IPARD programe pomažemo i srpskim poljoprivrednicima da dostignu kolege iz EU i da budu konkurentni. Obezbedili smo 230 miliona evra poljoprivrednicima kako bi mogli da ulažu u povećanje imovine, nove traktore i mehanizaciju, u preradu i plasiranje proizvoda”, rekao je Žofre.

Oni su se saglasili da Vlada Srbije i EU treba da posvete dodatni napor kako bi novac iz IPARD programa brže stizao do poljoprivrednike, ali i u strožiju kontrolu hrane i jačanje laboratorija kako bismo lakše dostigli standarde Evropske unije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...