Nagoveštaj kraja negativnih kamatnih stopa

Japanska inflacija nadmašila prognoze u januaru

BankeSvetVesti

27.2.2024 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 1

Japanska inflacija nadmašila prognoze u januaru Japanska inflacija nadmašila prognoze u januaru
Osnovna Japanska potrošačka inflacija usporila je u januaru treći mesec zaredom, ali je nadmašila prognoze i održala se na ciljanoj vrednosti centralne banke od... Japanska inflacija nadmašila prognoze u januaru

Osnovna Japanska potrošačka inflacija usporila je u januaru treći mesec zaredom, ali je nadmašila prognoze i održala se na ciljanoj vrednosti centralne banke od dva odsto, odražavajući očekivanja da će do aprila biti ukinute negativne kamatne stope.

Januarski porast od dva odsto u osnovnom indeksu potrošačkih cena (CPI) bio je sporiji od povećanja od 2,3 odsto u decembru, pokazali su u utorak vladini podaci, prenosi Reuters.

To je premašilo srednje tržišne prognoze za rast od 1,8 odsto, potvrđujući očekivanja sa će velike kompanije ponuditi značajna povećanja plata u martu, što bi otvorilo put Banci Japana da okonča negativne kamatne stope u martu ili aprilu.

Analitičari ocenjuju da januarski CPI ostavlja otvorenu mogućnost japanskoj centralnoj banci da poveća svoju kamatnu stopu na sastanku u martu, nekoliko dana posle pregovora o platama. Oni smatraju da je veoma verovatno da će kamatne stope biti podignute u aprilu.

Osnovni japanski indeks potrošačkih cena uključuje naftne proizvode, ali isključuje cene sveže hrane. Do usporavanja inflacije došlo je zbog velikog pada troškova energije, što odražava osnovi efekat prošlogodišnjeg naglog rasta vladinih subvencija za benzin i komunalne usluge.

Ključno je da li povećanje plata nadmašuje inflaciju dovoljno da bi domaćinstvima dalo kupovnu moć, tako da kompanije mogu da nastave da prenose troškove i trajno održavaju inflaciju na ciljana dva odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...