Tokio pokušava da privuče investicije u proizvodnju najsavremenijih poluprovodnika

Japan priprema 13 milijardi dolara za podršku domaćem sektoru čipova

Biznis

10.11.2023 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Japan priprema 13 milijardi dolara za podršku domaćem sektoru čipova Japan priprema 13 milijardi dolara za podršku domaćem sektoru čipova
Japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (Meti) priprema ukupno 13 milijardi dolara subvencija za podsticanje investicija u svoju industriju čipova, u pokušaju da povrati... Japan priprema 13 milijardi dolara za podršku domaćem sektoru čipova

Japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (Meti) priprema ukupno 13 milijardi dolara subvencija za podsticanje investicija u svoju industriju čipova, u pokušaju da povrati status velike poluprovodničke sile.

Meti zahteva ovu sumu u rebalansu budžetu, povrh još nepotrošenog novca za subvencije u ovom sektoru. Bloomberg je ranije izvestio da Japan planira da izdvoji novac za povećanje kapaciteta za pravljenje i obezbeđenje čipova u domaćoj proizvodnji.

Kao deo šireg plana za oživljavanje ekonomije, Tokio pokušava da privuče ulaganja u proizvodnju najsavremenijih poluprovodnika koji su ključni za buduće tehnologije, od veštačke inteligencije (AI) do autonomnih automobila. To uključuje milijarde dolara za podršku Taiwan Semiconductor Manufacturing Compani (TSMC), lidera u industriji napredne proizvodnje čipova, i za Rapidus, japanski startap koji ima za cilj da se takmiči u proizvodnji vrhunskih čipova.

Novac će biti upotrebljen za ubrzanje sposobnosti Japana da dizajnira i proizvodi čipove sledeće generacije i za AI modele. Japan izdvaja sredstva za proizvođače vrhunskih komponenti, opreme za čipove, industrijskih gasova i proizvodnje poluprovodnika, kao i za obuku inženjera.

„Globalna ekonomska bezbednosna situacija u vezi sa poluprovodnicima postaje sve teža“, rekao je zvaničnik Meti novinarima i dodao da je veliko interesovanje kako stranih tako i domaćih kompanija koje žele da ulažu u Japan.

Japan pokušava da povrati liderstvo u industriji čipova nakon decenija narušavanja ugleda u ovom sektoru. Zemlja je takođe spremna da obezbedi oko 1,5 milijardi dolara za finansiranje proširenja fabrike Micron Technology u Hirošimi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...