podstaknut padom uvoza i povratkom turista

Japanski suficit na tekućem računu dostigao novi rekord

NovacSvet

9.11.2023 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Japanski suficit na tekućem računu dostigao novi rekord Japanski suficit na tekućem računu dostigao novi rekord
Suficit na tekućem računu Japana dostigao je rekordnu visinu u prvoj polovini ove fiskalne godine, i označio potencijalno pozitivan razvoj za ekonomski oporavak zemlje... Japanski suficit na tekućem računu dostigao novi rekord

Suficit na tekućem računu Japana dostigao je rekordnu visinu u prvoj polovini ove fiskalne godine, i označio potencijalno pozitivan razvoj za ekonomski oporavak zemlje i oslabljenu valutu.

Japanski suficit na tekućem računu dostigao je rekordnih 12.700 milijardi (114,1 milijardi dolara) za šest meseci do septembra, podstaknut padom uvoza, prema podacima Ministarstva finansija objavljenim u četvrta.

Suficit je takođe porastao u odnosu na godinu ranije na 2.720 milijardi jena u septembru, što je najviši nivo u poslednjih 18 meseci, iako je bio ispod konsenzus prognoze ekonomista od 2.980 milijardi jena. Japan je ostvario niz suficita u periodi od osam meseci, prenosi Bloomberg.

Podaci od četvrtka daju neke dobre znake za ekonomiju, jer pokazuju da se cena uvoza energije smanjuje dok se izvoz automobila oporavlja zbog ublažavanja ograničenja u lancu snabdevanja. Takođe, primetan je i povratak turista. Iako većina analitičara očekuje da će se realna ekonomija Japana vratiti na kontrakciju u trećem kvartalu, podaci o tekućem računu sugerišu da postoje osnovni elementi koji i dalje podržavaju rast ekonomije.

Rezultati koje pokazuje stanje na tekućem računu su „verovatno zbog ulazne potrošnje i uticaja slabijeg jena“, rekao je Šungo Akimoto, tržišni ekonomista u Mizuho Securities, i dodao da svaki turista troši više, dok broj posetilaca očigledno raste.

Dok je bilans usluga ostao u minusu u periodu od šest meseci do septembra, suficit u sektoru turizma se povećao 15 puta, jer su se strani posetioci vraćali u grupama. Broj turista koji su posetili Japan u septembru se popravio na više od 96 odsto od nivoa pre pandemije, pošto je slab jen pomogao u podsticanju dolazaka, prema podacima Japanskoj nacionalnoj turističkoj organizaciji.

U međuvremenu, ukupan suficit tekućeg računa uglavnom je vođen poboljšanim trgovinskim bilansom, pri čemu su računi od uvoza pali za 13,2 procenta u odnosu na prethodnu godinu, podstaknuti padom cena sirove nafte, tečnog prirodnog gasa i uglja. Suficitu u razmeni doprineo je i veći izvoz, podstaknut isporukom automobila i građevinskih mašina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.