Nove mere će verovatno smanjiti potrošačke cene za oko jedan odsto

Japan spremio 113 milijardi dolara da ublaži udar inflacije

NovacSvet

2.11.2023 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Japan spremio 113 milijardi dolara da ublaži udar inflacije Japan spremio 113 milijardi dolara da ublaži udar inflacije
Japanska vlada je u četvrtak odobrila ekonomski paket od preko 17 triliona jena (113 milijardi dolara) u pokušaju da ublaži krizu troškova života zbog... Japan spremio 113 milijardi dolara da ublaži udar inflacije

Japanska vlada je u četvrtak odobrila ekonomski paket od preko 17 triliona jena (113 milijardi dolara) u pokušaju da ublaži krizu troškova života zbog rastuće inflacije.

Za finansiranje dela potrošnje biće formiran dopunski budžet, za koji se očekuje da će iznositi oko 13,1 bilion jena (87,15 milijardi dolara). Vlada premijera Fumija Kišide očekuje da dobije odobrenje od parlamenta za budžet do kraja novembra, javio je Kyodo News sa sedištem u Tokiju.

Reuters je u sredu izvestio da vlada razmatra potrošnju više od 17 biliona jena za paket, koji će uključivati privremena smanjenja poreza na prihod i stanovanje, kao i subvencije za smanjenje računa za benzin i komunalne usluge.

Inflacija, podstaknuta rastućim troškovima sirovina, zadržala se iznad cilja centralne banke od dva procenta više od godinu dana, opterećujući potrošnju i izglede za ekonomiju koja se odloženo oporavlja još od perioda covida, prenosi Chine Daily Asia.

Nove mere će verovatno smanjiti potrošačke cene za oko jedan odsto pošto će troškovi goriva biti smanjeni vladinim subvencijama koje će biti produžene do sledećeg aprila.

Treća po veličini svetska ekonomija pružila je relativno otpornu privatnu i kapitalnu potrošnju treći kvartal zaredom. Ekonomisti, međutim, očekuju da će zamah rasta izgubiti snagu jer potrošači sve više osećaju pritisak inflacije, prenosi Anadolu Agency.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.