Izgledi za oporavak treće svetske ekonomije slabe zbog sukoba u Ukrajini

Japanske fabrike zabeležile rast proizvodnje u februaru

SvetVesti

31.3.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Japanske fabrike zabeležile rast proizvodnje u februaru Japanske fabrike zabeležile rast proizvodnje u februaru
Globalna potražnja koja je uspela da se održi u prethodnim mesecima dovela je do oporavka proizvodnog sektora u auto-industriji, pa su tako japanske fabrike... Japanske fabrike zabeležile rast proizvodnje u februaru

Globalna potražnja koja je uspela da se održi u prethodnim mesecima dovela je do oporavka proizvodnog sektora u auto-industriji, pa su tako japanske fabrike u februaru zabeležile prvi porast proizvodnje, što je pozitivan signal za zakonodavce koji se nadaju da će ekonomija zemlje nastaviti da se oporavlja.

Ipak, ovo povećanje proizvodnje bilo je manje od tržišnih očekivanja, prvenstveno zbog dugotrajnog uticaj uskih grla u lancima snabdevanja i rizika kao što je porast cena sirovih materijala, piše Reuters.

Kako pokazuju najnoviji zvanični podaci, fabrička proizvodnja u februaru beleži rast od 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec. Razlog je rast proizvodnje automobila i transportne opreme, koji je nadoknadio pad u hemijskom proizvodnom sektoru.

Ovo ukazuje da se, nakon pada u januaru od 0,8 odsto i jedan osto u decembru, proizvodnja oporavila. Ipak, porast je bio slabiji od 0,5 odsto, koliko su prognozirali ekonomisti koje je anketirao Reuters.

Izgledi za oporavak japanske ekonomije su oslabili nakon što je sukob u Ukrajini doveo do rasta cene energenata i roba. Cene sirovina su porasle, što je povećalo ulazne troškove izvoznicima, a povećali su se i poremećaji u lancima snabdevanja.

Japanski proizvođači i dobavljači automobila takođe se suočavaju sa preprekama do kojih je dovela ponovna pojava korona virusa u Kini, koja je najveće svetsko tržište.

Najnoviji podaci pokazuju da je u februaru proizvodnja automobila i drugih motornih vozila porasla za 10,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, nakon što je smanjen pritisak do koga je dovela nestašica delova.

Proizvođači koje je anketiralo japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije očekivali su povećanje proizvodnje za 3,6 odsto u martu i 9,6 odsto u aprilu.

Međutim, ove prognoze nisu uzele u obzir prekide proizvodnje izazvane zemljotresom jačine 7,4 stepena Rihterove skale koji je 16. marta pogodio severoistočnu obalu Japana, što je dalje dovelo do zatvaranja fabrike kompanije Toyota Motor i drugih proizvođača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...