Očekuje se rast u januaru i februaru

Fabrička proizvodnja u Japanu niža za jedan odsto

SvetVesti

31.1.2022 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Fabrička proizvodnja u Japanu niža za jedan odsto Fabrička proizvodnja u Japanu niža za jedan odsto
Učinak japanskih fabrika bio je manji u decembru prvi put u tri meseca jer je pad u mašinskoj proizvodnji nadmašio mali rast u proizvodnji... Fabrička proizvodnja u Japanu niža za jedan odsto

Učinak japanskih fabrika bio je manji u decembru prvi put u tri meseca jer je pad u mašinskoj proizvodnji nadmašio mali rast u proizvodnji automobila, pomračujući tako ideju o ekonomskom oporavku.

Maloprodajne kompanije ostvaruju međugodišnje dobitke treći mesec zaredom u decembru, jer je smanjeni broj zaraženih korona virusom podstakao potrošače, piše Reuters.

Fabrike su izgubile jedan odsto u decembru u odnosu na prethodni mesec, povučene padom mašinske proizvodnje, koja uključuje i proizvodnju opreme za pravljenje čipova i proizvodnje opšte namene, navodi se u zvaničnom izveštaju.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će pad biti oko 0,8 odsto.

Jedan od najvećih prodavaca automobila na svetu Toyota očekuje da u toku ove poslovne godine, koja traje do marta, neće ispuniti cilj prema kome treba da proizvede devet miliona vozila.

Proizvođač motora Nidec u trećem kvartalu beleži pad prometa zbog nestašice čipova i rastućih cena materijala.

Podaci pokazuju da je učinak proizvodnje automobila i drugih vozila u decembru sporiji za 1,5 odsto u odnosu na decembar, što je znatno manje u odnosu na rast od 43,7 odsto u novembru i 15,9 u oktobru.

Neke kompanije u automobilskoj industriji uspele su da se snađu u toku nestašice čipova bolje od drugih, navode zvaničnici japanske vlade.

Proizvođači koji su učestvovali u anketi Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije Japana očekuju da će učinak porasti 5,2 odsto u januaru i 2,2 odsto u februaru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...