Uvoz azijske države beleži dvocifreni rast deveti mesec zaredom

Japanski izvoz u decembru veći od 17 odsto

NovacSvetVesti

20.1.2022 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Japanski izvoz u decembru veći od 17 odsto Japanski izvoz u decembru veći od 17 odsto
Japan je prošlu godinu završio sa stabilnim prihodima kada su u pitanju prekomorske isporuke, u čemu su udela imali dvocifreni dobici do kojih je... Japanski izvoz u decembru veći od 17 odsto

Japan je prošlu godinu završio sa stabilnim prihodima kada su u pitanju prekomorske isporuke, u čemu su udela imali dvocifreni dobici do kojih je dovela potražnja za mašinerijom i motornim vozilima.

Zvanični podaci pokazuju da je izvoz u decembru porastao 17,5 odsto, nakon novembarskog oporavka od štete izazvane prekidima u lancima snabdevanja i manjkom radne snage, piše Financial Times.

Kako u beleškama navodi Tom Lermaut (Tom Learmouth) iz kompanije Capital Economics, nove narudžbine u proizvodnom indeksu (Purchasing Managers’ Index) u Japanu su malo splasnule u decembru, ali su konstantne i vidi se blago ubrzavanje godišnjeg rasta izvoza u januaru.

“Smatramo da će izvoz u predstojećim mesecima ostati jak”, dodaje Lermaut.

Vrednost japanskog uvoza porasla je skoro 41 odsto u decembru, koji je deveti uzastopni mesec sa dvocifrenim rastom. Ipak, na cifre značajno utiče niska vrednost jena.

Podaci ukazuju na to da se u poslednjem kvartalu 2021. godine japanska ekonomija oporavlja. Ove nedelje zabeležen je rekordan broj zaraženih korona virusom, pa su vlasti uvele ograničile rad restorana i barova u 13 oblasti, uključujući i Tokio.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...