Osiguran izvoz junećeg mesa

Hrvatski proizvodi osvajaju japansko tržište

BiznisBolji posaoVesti

25.1.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hrvatski proizvodi osvajaju japansko tržište Hrvatski proizvodi osvajaju japansko tržište
Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da je u saradnji sa hrvatskim proizvođačima osiguralo pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja. „To je... Hrvatski proizvodi osvajaju japansko tržište

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da je u saradnji sa hrvatskim proizvođačima osiguralo pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja.

„To je rezultat rada Ministarstva na programima iskorenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja, koje se ogleda u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), kao i napora u dokazivanju ekvivalentnosti sistema kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog porekla u Hrvatskoj nadležnom telu Japana i usaglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su prihvaćene kao odgovarajuće za zahtevno japansko tržište“, piše u saopštenju, a prenosi SeeBiz.

Dodaje se da, pored prilike koju pruža mogućnost plasmana visokovrednih proizvoda na ovo prestižno tržište, ovo je sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima.

„Samostalno i u saradnji sa Evropskom komisijom kontinuirano radimo na otvaranju i brojnih drugih tržišta od interesa za hrvatske proizvođače. Tako je tokom 2021. godine u odvojenim postupcima omogućen izvoz proizvoda ribarstva, mešovitih proizvoda, kao i sirovih i soljenih koža u Izrael, mleka i mlečnih proizvoda u Libiju, ovaca, koza i mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku, želatinskih kapsula u Egipat.“, istakli su iz resornog ministarstva.

Napominje se i da, s obzirom na to da svaka članica Svetske trgovinske organizacije (WTO) može samostalno da procenjuje zdravstvene rizike od uvoza određenih životinja i proizvoda životinjskog porekla, vremensko trajanje i zahtevnost pregovora varira u zavisnosti od ekonomskih interesa i administrativnih kapaciteta države uvoznice, usklađenosti veterinarske službe s međunarodnim standardima, nivoa rizika robe koja se uvozi, kao i od interesa uvoznika.

Stoga, kako je pojašnjeno, ovi postupci mogu trajati od nekoliko meseci do više godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...