Prema podacima Ministarstva finansija u Tokiju

Japanski izvoz opao u septembru prvi put za 10 meseci

SvetVesti

17.10.2024 11:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Japanski izvoz opao u septembru prvi put za 10 meseci Japanski izvoz opao u septembru prvi put za 10 meseci
Japanski izvoz opao je u septembru prvi put u poslednjih 10 meseci, što zabrinjava donosioce odluke jer bi produžena slabost globalne potražnje mogla da... Japanski izvoz opao u septembru prvi put za 10 meseci

Japanski izvoz opao je u septembru prvi put u poslednjih 10 meseci, što zabrinjava donosioce odluke jer bi produžena slabost globalne potražnje mogla da zakomplikuje izlazak centralne banke iz godina ultra labave monetarne politike.

Slaba potražnja u Kini i usporavanje rasta u SAD negativno su uticali na izvoz, dok je nedavni oporavak jena, delimično zbog neočekivanog povećanja kamatnih stopa Banke Japana krajem jula, dodatno smanjio vrednost izvoza, prenosi Reuters.

„Moguće je da će izvoz ostati problematičan u narednim mesecima zbog neizvesnosti, posebno u kineskoj ekonomiji“, rekao je Kazuma Kišikava, ekonomista sitraživačkog instituta Daiwa. On je dodao da se čini da je domaća potražnja u Kini slabija nego što se očekivalo, s obzirom na to da finansijski paketi stimulacija sporo donose rezultate.

Ukupan izvoz u septembru je opao za 1,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Ministarstva finansija, promašivši srednju tržišnu prognozu za povećanje od 0,5 procenata, nakon revidiranog rasta od 5,5 odsto u avgustu.

Izvoz u Kinu, najvećeg trgovinskog partnera Japana, opao je za 7,3 odsto u septembru u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz u SAD pao za 2,4 odsto. Slaba potražnja za automobilima doprinela je padu izvoza u obe zemlje. „Najnoviji podaci podsećaju Banku Japana da nagli rast jena može da smanji izvoz“, rekao je Kišikava.

Uvoz u septembru porastao je za 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, u poređenju sa tržišnim prognozama za povećanje od 3,2 procenta. Kao rezultat toga, Japan je imao trgovinski deficit od 294,3 milijarde jena (1,97 milijardi dolara) za septembar, u poređenju sa prognozom deficita od 237,6 milijardi jena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.