guverner centralne banke očekuje inflaciju oko dva odsto

Japan okončao eru negativnih kamatnih stopa

NovacSvet

19.3.2024 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Japan okončao eru negativnih kamatnih stopa Japan okončao eru negativnih kamatnih stopa
Japanska centralna banka odlučila je da okonča svoju eru negativnih kamatnih stopa nakon znakova da se višedecenijska deflacija u zemlji bliži kraju. Centralna banka... Japan okončao eru negativnih kamatnih stopa

Japanska centralna banka odlučila je da okonča svoju eru negativnih kamatnih stopa nakon znakova da se višedecenijska deflacija u zemlji bliži kraju. Centralna banka u drugoj po veličini azijskoj ekonomiji podigla je referentnu kamatnu stopu u utorak po prvi put u 17 godina.

Aktivna stopa Banke Japana (BOJ) za prekonoćno zaduživanje banaka je podignuta na raspon od 0 do 0,1 odsto sa prethodnih -0,1 odsto na sednici koji je potvrdio očekivanja o odustajanju od ultra-labave monetarne politike, piše Wall Street Journal.

To je bilo prvo povećanje kamatnih stopa u Japanu od februara 2007. godine. Politika negativnih kamatnih stopa, u kombinaciji sa drugim merama za ubrizgavanje novca u privredu i održavanje niskih troškova zaduživanja, „ispunili su svoju ulogu“, rekao je novinarima guverner Banke Japana Kazuo Ueda.

BOJ ima za cilj inflaciju od dva odsto, kao reper da li je Japan konačno izbegao deflatorne tendencije. Ueda je istakao da postoji „pozitivan ciklus“ postepenog rasta plata i cena, i naglasio da će monetarna politika još neko vreme ostati „umereno labava“. Iako će komercijalne banke i druge finansijske organizacije donositi sopstvene odluke o stopama, on je rekao da ne predviđa drastična povećanja.

„Odluku smo doneli jer smo predvideli stabilnu i kontinuiranu inflaciju od dva odsto“, dodao je japanski guverner. Još jedan faktor koji podržava promenu – vodeće japanske kompanije su najavile relativno snažna povećanja plata za ovogodišnju rundu pregovora sa sindikatima.

Plate i profiti u kompanijama su se poboljšali, saopštila je Banka Japana, objašnjavajući svoju poslednju odluku, pozivajući se na podatke koje je prikupila u poslednje vreme. „Japanska ekonomija se umereno oporavila“, navela je banka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.