Sindikati zadovoljni reakcijama velikih kompanija

Radnici u Japanu primiće najveće kolektivno povećanje plata u poslednje tri decenije

SvetU fokusu

15.3.2024 13:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Radnici u Japanu primiće najveće kolektivno povećanje plata u poslednje tri decenije Radnici u Japanu primiće najveće kolektivno povećanje plata u poslednje tri decenije
Najveće japansko udruženje sindikata Rengo saopštilo je da su radnici u najvećim firmama u zemlji “spremni za najoštriji skok plata u više od tri... Radnici u Japanu primiće najveće kolektivno povećanje plata u poslednje tri decenije

Najveće japansko udruženje sindikata Rengo saopštilo je da su radnici u najvećim firmama u zemlji “spremni za najoštriji skok plata u više od tri decenije”, što je, između ostalog, stvorilo uslove za centralnu banku da izađe iz poslednjeg svetskog režima negativnih stopa.

Rengo je saopštio da će njegovih sedam miliona članova primiti ponderisani prosek od 5,28 odsto povećanja plata u fiskalnoj 2024. godini, prema prvoj od nekoliko privremenih tabela ovogodišnjih pregovora u svojim sindikatima.

Najveći svetski proizvođač automobila Toyota pristala je na najveće godišnje povećanje plata za radnike u poslednjih 25 godina, piše CNBC.

Tržišne špekulacije su ove nedelje dostigle vrhunac pošto su različiti korporativni giganti najavili snažna povećanja plata, u nekim slučajevima prevazilazeći zahteve sindikata.

Porast japanskih akcija je zaustavljen, sa jačanjem jena u odnosu na dolar, a prinosi na desetogodišnje japanske državne obveznice dostigli su najviši nivo u poslednja tri meseca.

Postoje očekivanja da bi Banka Japana mogla da poveća kamatne stope prvi put od 2007. godine na svom sastanku o monetarnoj politici sledeće nedelje — umesto da čeka na sastanak u aprilu — a svakako se prognozira da će izaći iz zone negativnih stopa u narednih mesec dana.

Guverner Banke Japana Kazuo Ueda je više puta rekao da će ishod ovogodišnjih pregovora o platama uticati na odluku centralne banke o tome kada će izaći iz poslednje svetske politike negativnih kamatnih stopa.

Povećanje plata za 2024. trebalo bi da podigne privatnu potrošnju u Japanu, rekli su analitičari investicione banke Morgan Stanley.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...