Očekuje se važna odluka centralne banke japana

KKR nastavlja da ulaže u japanske nekretnine i ako kamate porastu

NekretnineNovacSvet

14.3.2024 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KKR nastavlja da ulaže u japanske nekretnine i ako kamate porastu KKR nastavlja da ulaže u japanske nekretnine i ako kamate porastu
Privatni investicioni fond KKR & Co. planira da nastavi da kupuje nekretnine u Japanu čak i ukoliko centralna banka podigne kamatne stope prvi put... KKR nastavlja da ulaže u japanske nekretnine i ako kamate porastu

Privatni investicioni fond KKR & Co. planira da nastavi da kupuje nekretnine u Japanu čak i ukoliko centralna banka podigne kamatne stope prvi put od 2007. godine.

Japan je trenutno glavni fokus KKR-a, a globalni direktor za sektor nekretnina u ovom fondu, Ralf Rozenberg (Ralph Rosenberg) navodi da je njegov kapacitet ulaganja od 20 miliona do više od milijardu dolara na pojedinačne poslove.

Sektor nekretnina bio je atraktivan jer je Banka Japana zadržala stope na najnižem nivou, dozvoljavajući da povrat ulaganja premaši troškove pozajmljivanja. Rozenberg očekuje da će monetarni uslovi ostati prilagodljivi čak i nakon što BOJ ukine svoju politiku negativnih stopa.

„Sve dok taj raspon ostaje prilično pozitivan i širok, mislim da ćete videti dosta apetita za ulaganje u japansko tržište nekretnina“, rekao je Rozenberg u intervjuu za Bloomberg u Tokiju. „Ovde tržište je prilično uzbudljivo.“

Japan je održavao negativne stope osam godina da bi se odbranio od deflacije, za razliku od drugih razvijenih zemalja koje su pooštrile politiku kako bi umirilile inflaciju. To bi se moglo promeniti već sledeće nedelje. Investitori su se fokusirali na to kako će ovaj potez uticati na sve, od troškova finansiranja do protoka novca.

Rozenberg je rekao da KKR može da pozajmljuje na nivou od oko 1,0 odsto u Japanu, i ne vidi da će se to mnogo povećati ako BOJ podigne stope na sastanku koji se završava u utorak. Firma je u mogućnosti da kupi visokokvalitetne višeporodične stanove, logistiku i ugostiteljsku imovinu u Japanu uz prinos od 4-5 odsto bez razmatranja zaduživanja, dodao je on.

Prema Rozenbergu, u Japanu nije bilo mnogo špekulacija nekretninama i on očekuje da će tržište ostati atraktivno sve dok se inflacija drži pod kontrolom i cene nekretnina ne rastu prebrzo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...