Novac oročen u pet poslovnih banaka

Šta se dešava sa Internacional CG – firmom sa 22 milijarde dinara na računima koja i u stečaju zarađuje?

NekretninePoslovanjeSrbija

13.3.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 6

Šta se dešava sa Internacional CG – firmom sa 22 milijarde dinara na računima koja i u stečaju zarađuje? Šta se dešava sa Internacional CG – firmom sa 22 milijarde dinara na računima koja i u stečaju zarađuje?
Stečaj Genexa je pod budnim okom javnosti, dok se daleko manje zna kako teče stečaj kompanije Internacional CG – firme koja je nastala „izvlačenjem“... Šta se dešava sa Internacional CG – firmom sa 22 milijarde dinara na računima koja i u stečaju zarađuje?

Stečaj Genexa je pod budnim okom javnosti, dok se daleko manje zna kako teče stečaj kompanije Internacional CG – firme koja je nastala „izvlačenjem“ imovine čuvenog Generalexporta u pokušaju da se stabilizuje poslovanje nekadašnjeg spoljnotrgovinskog giganta, koja danas „živi“ u stanu broj 17 Genexove kule.

Vredna imovina International CG (ICG) prodata je pre nego što je uveden stečaj, uključujući hotel Grand na Kopaoniku i apartmansko naselje Konaci, kao i bivši Intercontinental (danas Crowne Plaza) u Beogradu kao i Genex apartmane, a aktuelni podaci stečajne uprave kažu da je na računu oročeno 22,73 milijarde dinara ili čak 194 miliona evra.

Stečaj ICG i dalje je u toku, kao i u Genexu, sa tom razlikom što je najvrednija imovina ICG prodata pre više od 15 godina, kada je MK Group kupila hotel Grand na Kopaoniku i apatmansko naselje Konaci za ukupno 23 miliona evra tokom procesa privatizacije.

Beogradski hotel Intercontinental (Crown Plaza) i kompleks Genex apartmana prodati su Delta holdingu, odnosno kompaniji NBGP Properties, za 148,8 miliona evra, takođe 2008. godine.

ICG, koji je nastao tako što je kapital i deo zaposlenih počeo da se „seli“ iz Genexa u tu firmu još 1999. godine, da bi cela transakcija bila ozvaničena 2003. godine, zato danas ima ogromnu sumu na računu u iznosu od 22,73 milijarde dinara, iz koje bi trebalo da se namire poverioci, uključujući i bivše zaposlene Genexa i ICG i njihove naslednike.

Image by Racool_studio on Freepik

Priča o imovini tu se ne završava. ICG još poseduje nekretnine u Krivoj Reci, selu nadomak Kopaonika, kao i još oko 550 kvadrata, odnosno dve etaže u neimenovanoj zgradi na Kopaoniku, o čemu postoji evidencija u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

ICG takođe poseduje akcije i udele desetak kompanija – među kojima su najpoznatije nekada čuvena turistička agencija Yugotours, kao i aviokompanija Aviogenex, koja je takođe u stečaju, a u čiju imovinu spada i avion Boing 737-200.

Neobično je, međutim, da ICG u stečaju posluje sasvim solidno – prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2022. godini ostvarili su prihod od 729,66 miliona dinara i neto dobit od 702,5 miliona dinara. Neto dobit je knjižena i 2021. i 2020. godine, i to od 370, odnosno 484 miliona dinara.

To je moguće zato što ICG zapravo zarađuje na kamatama: kako stoji u poslednjem kvartalnom izveštaju stečajne uprave, za period od septembra do decembra 2023. godine, samo od kamata na račun ICG slilo se 280 miliona dinara, i to na ime sredstava koja su oročena u AIK banci, Banci Poštanskoj štedionici, OTP banci, Banci Intesa i Eurobank Direktnoj banci.

Uprkos „dobrim“ poslovnim rezultatima, bivši zaposleni i penzioneri Genexa i Internacional CG, kao i njihovi naslednici, i dalje čekaju na isplatu naknada iz socijalnog programa koji datira iz 2009. godine, i vredi 200 evra po godini staža.

„Kako je moguće da se ceo postupak odugovlači toliko dugo, zar ne može da se kaže stečajnoj upravi i sudijama – ‘rok vam je taj i taj, rešavajte već jednom'“, rekao je uoči prodaje Genex kule za Biznis.rs Vita Borisavljević, jedan od onih koji strpljivo čekaju na isplatu duže od 15 godina.

KOMPANIJA INTERNATIONAL CG DP BEOGRAD – U STEČAJU

NARODNIH HEROJA 43, 11000, Beograd (grad), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
729.660.000,00 (2022)
Broj zaposlenih:
0 (2022)
  • Bulatovic Nebojsa

    14.3.2024 #1 Author

    Samo treba pre svega, procesljati od kredibilne agencije, poreklo tog novca, i vrlo lako ce se doci do cinjenice ,da je u pitanju pranje novca. Odakle do jucerasnjim gologuzanima, toliki novac?

    Odgovori

    • Greg

      14.3.2024 #2 Author

      Nije pranje para. Jos pre 15 godina ICG je prodao Hotele na Kopaoniku kompleks zgrada u bloku 20 i hotel Kontinental. Taj novac je bio namenjen za isplatu radnika do koje jos nije doslo, tj deo je isplacen posle stecaja ali ne svi. I tako novac stoji ide kamata plus prodaja imovine u stecaju.

      Odgovori

  • Ujka Vasa

    15.3.2024 #3 Author

    Tipičan primer srpske tranzicione pljačke koju ni više različitih režima nije moglo da uništi!

    Odgovori

  • Jj992

    15.3.2024 #4 Author

    Klasika…

    Odgovori

  • JEKSICA25

    24.3.2024 #5 Author

    eh…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    14.4.2024 #6 Author

    Šta kažu, kako je Kostić?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...