Imovina Generalexporta i Internacional CG prodaje se decenijama

Koliko još do kraja stečaja u Genexu?

IzdvajamoNekretnineSrbijaStečaj

21.1.2023 12:23 Autor: Milica Rilak 17

Koliko još do kraja stečaja u Genexu? Koliko još do kraja stečaja u Genexu?
Stečajevi u kompanijama Generalexport (Genex) i Internacional CG (ICG) ušli su u sedmu godinu, ali bivši radnici i penzioneri, kao i stanari dela čuvene... Koliko još do kraja stečaja u Genexu?

Stečajevi u kompanijama Generalexport (Genex) i Internacional CG (ICG) ušli su u sedmu godinu, ali bivši radnici i penzioneri, kao i stanari dela čuvene „Zapadne kapije“ na Novom Beogradu sumnjaju da se taj proces bliži kraju. Nekada najjače jugoslovensko preduzeće i njegova ćerka firma imaju još imovine – uključujući i „pašnjake šeste klase“ na Kopaoniku, placeve u Jošaničkoj banji, kao i nekretnine u Hrvatskoj.

Pažnja javnosti već godinu dana usmerena je na pokušaje stečajne uprave da pronađe kupce za Genexovu poslovnu kulu, kao i na aktivnosti predstavnika stanara te zgrade, koji trenutno apeluju na državu da iskoristi pravo preče kupovine na licitaciji 6. februara.

Tada će Genex kula biti ponuđena po početnoj ceni od 834,68 miliona dinara, a ona trenutno predstavlja najvredniji deo imovine čuvene jugoslovenske kompanije. Međutim, to nije sve što Generalexport trenutno poseduje. Na spisku imovine dostupnom na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) stoji da u vlasništvu ima i nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku i Osijeku, mada nije precizirano da li se radi o stanovima ili lokalima.

Generalexport u stečaju, između ostalog, poseduje i zemljište – građevinske parcele i njive u Jošaničkoj banji, kao i parcele u Belom potoku, naselju koje pripada beogradskoj opštini Voždovac.

Bivši radnici, kao i naslednici prava na isplatu naknade iz socijalnog programa, ukazuju da je od završetka stečaja u Genexu još važniji završetak te procedure u njegovoj ćerki firmi Internacional CG, čija najvrednija imovina je rasprodata još 2008. i 2009. godine tokom restrukturiranja. Tada su prodati nekadašnji hotel „Grand“ na Kopaoniku i apartmansko naselje „Konaci“, kao i nekadašnji beogradski hotel „(Inter)Continenal“ i „Genex apartmani“ na Novom Beogradu.

Sudijski čekić
Foto: Pixabay.com

Dokumenta ALSU, međutim, pokazuju da se na Internacional CG i dalje vodi imovina na Kopaoniku – dva „pašnjaka 6. klase“ koja spadaju u „ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini“, kao i zemljišta „pod zgradom ili uz zgradu“ gde, po svemu sudeći, nije izvršena konverzija vlasništva.

Ali, sve to teško da može da se poredi po vrednosti sa već prodatom imovinom, za koju je ukupno dobijeno oko 173 miliona evra.

Ipak, bivši zaposleni i penzioneri Genexa i Internacional CG, kao i njihovi naslednici i dalje čekaju na isplatu naknada iz socijalnog programa – koji datira iz 2009. godine, i vredi 200 evra po godini staža.

„Kako je moguće da se ceo postupak odugovlači toliko dugo, zar ne može da se kaže stečajnoj upravi i sudijama ‘rok vam je taj i taj, rešavajte već jednom'“, kaže za Biznis.rs Vita Borisavljević, jedan od onih koji čekaju na isplatu.

Geneks
Foto: Unsplash

Dragoljub Škoro, koji je čitav radni vek proveo u Genexu, situaciju u kojoj su se našli bivši zaposleni i penzioneri, a koja je podrazumevala i borbu za priznanje prava na isplatu koja je 2013. godine okončana odlukom Ustavnog suda u njihovu korist, opisuje kao „potpuno zamešateljstvo“.

„Uprkos svemu, mi i dalje pratimo šta se dešava, prisustvujemo ročištima i tražimo samo ono što nam pripada“, kaže Škoro za Biznis.rs.

Poslednji „preokret“ u priči o stečajevima u Genexu i Internacional CG je eventualno učešće države na javnom nadmetanju za „Zapadnu kapiju“.

Kako je za Biznis.rs potvrdio upravnik Stambene zajednice Genexove kule Božidar Stavrić, stanari koji su u isto vreme i stečajni poverioci zalažu se za to da Vlada Srbije iskoristi pravo preče kupovine i poslovnu kulu pretvori u zgradu od javnog interesa, a pismena obaveštenja o tome predali su na pisarnicama Vlade i Predsedništva Srbije. Privrednom sudu u Beogradu su, takođe, podneli predlog da se poslovni deo zgrade ne prodaje kao celina, već u segmentima, kako bi bila postignuta bolja cena.

S druge strane, stečajni upravnik Genexa Budimir Mrdović naveo je u svom kvartalnom izveštaju za period od jula do kraja septembra da je „u stalnoj komunikaciji sa više potencijalnih kupaca imovine stečajnog dužnika koji su u ovom periodu iskazali interesovanje za kupovinu imovine, iz Švajcarske, Turske, Ruske Federacije i Engleske“.

Bila Genexova kula prodata 6. februara ili ne, saga o stečaju u ovoj kompaniji se nastavlja.

 • kaćica

  21.1.2023 #1 Author

  Kod nas je sve pod stecajem

  Odgovori

 • STRAHINJA

  21.1.2023 #2 Author

  Jedan od simbola Beograda tako lako na dobos, doduse kad drzava ne obnovi, nela je u ruke privatnika

  Odgovori

 • CUPKA

  21.1.2023 #3 Author

  Koliko dugo ce jos saga trajati.

  Odgovori

  • SNEZANA

   22.1.2023 #4 Author

   Pitanje je,moze poprilicno da potraje.

   Odgovori

 • Lelica

  21.1.2023 #5 Author

  Pa nece im trebati jos dugo.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  22.1.2023 #6 Author

  Sramota na koji način je Genex otet.
  SRAMOTA

  Odgovori

 • JANA

  22.1.2023 #7 Author

  Jesna lepa zgrqda ovako da propada strasno

  Odgovori

 • VERA

  22.1.2023 #8 Author

  Cilj svega je da se što jeftinije proda Genex. Nažalost. Lepo bi bilo da ga država kupi i pametno je obnovi.

  Odgovori

  • MARA

   22.1.2023 #9 Author

   Kao i za sve ostale firme…

   Odgovori

 • MADMAX

  22.1.2023 #10 Author

  Dok se ne poklope nekome kockice.

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.1.2023 #11 Author

  Na kraju ce otici za male pare…

  Odgovori

 • Gaga45

  22.1.2023 #13 Author

  Pa jedno je sigurno, da im nece jos dugo biti potrebno

  Odgovori

 • Tina

  22.1.2023 #14 Author

  Nadajmo se da ce se sve zavrsiti kako treba

  Odgovori

 • VILENJAK

  22.1.2023 #15 Author

  Trajaće dokle god to nekome odgovara tako.

  Odgovori

 • ZVE84

  22.1.2023 #16 Author

  Da ga prodaju i u bescenje niko ga neće uzeti, sve i da ga poklone

  Odgovori

 • LUKA

  23.1.2023 #17 Author

  Ovo vec traje godinama nadam se da ce bivsi zaposleni imati malo koristi ako se proda

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...