Nekoliko scenarija za prodaju imovine nekadašnjeg Generalexporta

Ko će kupiti Genex kulu – država ili privatni investitor?

IzdvajamoNekretninePoslovanjeSrbija

6.1.2023 12:50 Autor: Milica Rilak 17

Ko će kupiti Genex kulu – država ili privatni investitor? Ko će kupiti Genex kulu – država ili privatni investitor?
Poslovni deo Genex kule, imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Generalexport u stečaju, za tačno mesec dana biće po treći put... Ko će kupiti Genex kulu – država ili privatni investitor?

Poslovni deo Genex kule, imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Generalexport u stečaju, za tačno mesec dana biće po treći put ponuđen na javnoj licitaciji, uz početnu cenu od 834,68 miliona dinara ili nešto više od sedam miliona evra.

Upravnik stambenog dela te kule Božidar Stavrić kaže za Biznis.rs da bi stanari podržali državu ukoliko bi iskoristila pravo preče kupovine, dok je stečajni upravnik po prvi put u svom kvartalnom izveštaju naveo da je „u stalnoj komunikaciji sa više potencijalnih kupaca imovine stečajnog dužnika“.

Stavrić u razgovoru za naš portal naglašava da stanari stambene zajednice „Genex kula“ nisu tek tako „upali“ u ovu priču, već da su stečajni poverioci kompanije Generalexport u stečaju i da imaju izvršnu presudu na 45 miliona dinara.

„Sa kompanijom Generalexport u stečaju u toku je i spor oko 58 garažnih mesta ispod stambene zgrade, galerije koja se nalazi na krovu stambene zajednice i pasarela u dva nivoa koja povezuju stambeni i poslovni deo Genex kule“, objašnjava Stavrić.

Stanari-poverioci se, međutim, nisu zaustavili samo na tome – imaju konkretne predloge kako bolje unovčiti zgradu koja se prodaje kao deo imovine stečajnog dužnika putem javne licitacije.

„Kao stečajni poverioci, podneli smo Privrednom sudu zahtev za segmentnu prodaju i postupak je u toku, a istovremeno smo predložilli Vladi Srbije da iskoristi pravo preče kupovine i kupi imovinu kompanije Generalexport u stečaju, jer je u državnom interesu da kupi poslovni prostor za 400 evra po kvadratu“, kaže Stavrić za Biznis.rs.

Aukcija
Foto: Pixabay.com

Ni tu stanari nisu stali, već državi predlažu ne samo da tu imovinu otkupi za traženih oko 7,15 miliona evra, nego su pripremili i projekat „Tesline kule“ kojom bi se, prema Stavrićevim rečima, od kupljene zgrade, koja je odlukom vlade proglašena za spomenik kulture, napravila jedinstvena kulturna i obrazovna celina koja bi Srbiju stavila na kulturnu, arhitektonsku i turističku mapu Evrope i sveta.

Država, inače, po prvi put figurira kao potencijalni kupac Genex kule, i to zahvaljujući Odluci o utvrđivanju Stambeno-poslovnog centra Genex za spomenik kulture iz novembra 2021. godine.

„U slučaju da Republika Srbija, kao imalac prava preče kupovine u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, iskoristi to pravo i prihvati postignutu cenu na javnom nadmetanju, kupoprodajni ugovor će biti zaključen sa Republikom Srbijom, a depoziti vraćeni učesnicima javnog nadmetanja“, stoji u napomeni oglasa za javno nadmetanje.

Država, međutim, nije i jedini mogući učesnik na ovom nadmetanju.

Potencijalnim kupcima se, inače, prema oglasu koji je objavljen na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnihka, nudi 28 posebnih delova poslovne „polovine“ Genex kule, što je 14.943 kvadrata, poslovni prostor od 1.450 kvadrata od 27. do 37. sprata, kao i još oko 15.500 kvadrata poslovnog i garažnog postora.

Stečajni upravnik Generalexporta Budimir Mrdović, protiv koga su stanari podigli nekoliko krivičnih prijava, po prvi put je u redovni kvartalni izveštaj Privrednom sudu u Beogradu o toku stečajnog postupka i stanju stečajne mase uneo da za imovinu te kompanije ima – zainteresovanih kupaca.

„Stečajni upravnik je u stalnoj komunikaciji sa više potencijalnih kupaca imovine stečajnog dužnika koji su u ovom periodu iskazali interesovanje za kupovinu imovine, iz Švajcarske, Turske, Ruske Federacije i Engleske“, naveo je Mrdović u izveštaju koji je rađen za period od 1. jula do 30. septembra 2022. godine. U tom periodu održana je druga neuspešna javna licitacija za prodaju poslovnog dela Genex kule.

Ukoliko se, međutim, pitaju samo stanari – poverioci, treća licitacija koja je zakazana za 6. februar ne bi trebalo ni da se održi. Sporan im je metod prodaje imovine, pa zato i predlažu segmentnu, umesto planirane prodaje na svojevrsnoj aukciji.

„Ako Vlada Srbije ne prihvati naš projekat i ukoliko se ne pristupi segmentnoj prodaji, koja donosi najveću moguću novčanu masu, branićemo narodnu imovinu na protestima i putem sudova i tužilaštava, jer je očigledno da je prodaja unapred nameštena“, tvrdi Stavrić, a kao argument nudi upravo procenu da se kvadrat u jednom od simbola Beograda nudi po početnoj ceni od 400 evra, a da u isto vreme nema stana u toj istoj zgradi a da je kvadrat jeftiniji od 2.250 evra.

Predloge za segmentnu prodaju zgrade po funkcionalnim delovima, kao i projekta „Teslina kula“, Stavrić je u ime stambene zajednice „Genex kula“ prosledio predsedniku Srbije, vladi, kao i ministarstvima kulture, privrede, finansija i za javna ulaganja.

KOMPANIJA GENERALEXPORT DP BEOGRAD – U STEČAJU

NARODNIH HEROJA 43, 11070 Beograd (Novi Beograd) , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
296.686,32 (2021)
Broj zaposlenih:
0 (2021)
  • Iva

    6.1.2023 #1 Author

    Nadam se da ce nece pasti u pogrešne ruke i izgubiti svoju pravu vrednost

    Odgovori

  • SRDJAN

    6.1.2023 #2 Author

    Kupice je neki biznismen samo da se jos malko obori cena.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.1.2023 #5 Author

    Mozda kupi i drzava,sto bi bilo najbolje…

    Odgovori

  • LELA

    7.1.2023 #6 Author

    Tajkun neki ce verovatno kupiti kada se ukaže povoljna prilika

    Odgovori

  • Milovan94

    7.1.2023 #8 Author

    Teško da će država kupiti.

    Odgovori

  • NATI29

    8.1.2023 #9 Author

    Bitno je samo da ne ugroze ostale stanare

    Odgovori

  • MAŠA

    8.1.2023 #10 Author

    Ajmo kladionicari😂

    Odgovori

    • IVAN

      5.2.2023 #11 Author

      Geneks kula ili zapadna kapija Beograda

      Odgovori

  • Dragana

    8.1.2023 #12 Author

    Dosla i ona na red

    Odgovori

  • Dea

    8.1.2023 #13 Author

    Bolje nek je uzme privatnik koji ce nesto uradoto bar sa tim,ovako sta god je drzava uzela se raspada

    Odgovori

  • Nada

    11.1.2023 #14 Author

    nadam se da će ipak država da reaguje

    Odgovori

  • Djura Ilic

    16.1.2023 #15 Author

    Sve će ovi rasprodati tajkunima ali su oni predhodni žuti krivi, ovo je simbol Beograda i mora ostati bar delimicno državni, može se smestiti na poa spratova gomila drzavnih firmi koje trenutno placaju zakup privatnicima i razbacuju se sa drzavnim novcem kao npr Parking servis koji na 500m odatle placa stotine kvadrata rente.

    Odgovori

  • Ljiljana

    20.1.2023 #16 Author

    A sta je sa nama radnicima koji imamo pravo isplate od 200€, o tome niko ne govori

    Odgovori

  • Šranka Mihal

    27.1.2023 #17 Author

    Tačno Ljiljana mi radnici Generalexporta nismo bitni ,to malo koga zanima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...