Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

JAVNI PREVOZ BEZ PREMCA U ČEŠKOJ Automobile preferiraju Slovenci, pokazuju rezultati istraživanja

AutomobiliEULifestyleVesti

25.9.2020 08:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

JAVNI PREVOZ BEZ PREMCA U ČEŠKOJ Automobile  preferiraju Slovenci, pokazuju rezultati istraživanja JAVNI PREVOZ BEZ PREMCA U ČEŠKOJ Automobile  preferiraju Slovenci, pokazuju rezultati istraživanja
Prevoz vozom, tramvajem i autobusom najviše se, od svih država članica EU, koristi u Češkoj. Na drugom mestu po učestalosti korišćenja javnog prevoza je... JAVNI PREVOZ BEZ PREMCA U ČEŠKOJ Automobile  preferiraju Slovenci, pokazuju rezultati istraživanja

Prevoz vozom, tramvajem i autobusom najviše se, od svih država članica EU, koristi u Češkoj. Na drugom mestu po učestalosti korišćenja javnog prevoza je Austrija, potom Mađarska, dok je Hrvatska na 25. mestu. Javni prevoz najmanje se koristi u Litvaniji, pokazuju podaci su Evropske komisije.

U Češkoj jedna osoba ovim prevoznim sredstvima pređe u proseku 3.670 kilometara godišnje, dok u Austriji taj broj iznosi 3.500 kilometara, saopštila je austrijska organizacija posvećena pitanjima transporta VCO, prenosi Tanjug.

Foto: Pixabay.com

Na trećem mestu po broju pređenih kilometara vozom, tramvajem i autobusom godišnje su Mađari. Stanovnik ove zemlje pređe 3.000 kilometara. Slovenija je pozicionirana na 15. mestu sa 2.080 kilometara, dok je Hrvatska tek na 25. mestu sa 1.270 kilometara.

Od Hrvatske su lošije pozicionirane samo Malta sa 1.150 kilometara i Litvanija sa 1.140 kilometara.

Foto: Pexels.com

U Austriji jedna osoba godišnje pređe 8.900 kilometara automobilom. Zbog zaštite okoline predlažu se podsticaji da ljudi više koriste javni prevoz, a manje automobile. U toku godine najmanje kilometara automobilom pređu Slovaci. Jedan stanovnik ove zemlje u proseku pređe 5.220 kilometara. Za razliku od njih, Slovenci najviše koriste ovakav oblik prevoza i pređu do 13.220 kilometara godišnje.

„Da bismo postigli klimatske ciljeve, automobilski saobraćaj u Evropskoj uniji mora značajno da se smanji. Zato će zahtevi za ekološki prihvatljivijim prevozom porasti“, zaključio je stručnjak VCO Mihael Švendinger.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...