zbog najave da se neće menjati državni porezi na kapitalne dobitke i dividende

Jen se trguje prema dolaru blizu trogodišnjeg najnižeg nivoa

BerzaNovacSvetVesti

12.10.2021 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jen se trguje prema dolaru blizu trogodišnjeg najnižeg nivoa Jen se trguje prema dolaru blizu trogodišnjeg najnižeg nivoa
Japanski jen se trguje u utorak prema dolaru blizu trogodišnjeg najnižeg nivoa, jer su investitori počeli da se oslobađaju japanske valute nakon skoka prinosa... Jen se trguje prema dolaru blizu trogodišnjeg najnižeg nivoa

Japanski jen se trguje u utorak prema dolaru blizu trogodišnjeg najnižeg nivoa, jer su investitori počeli da se oslobađaju japanske valute nakon skoka prinosa na američke državne obveznice i rasta cena primarne robe, pre svega nafte.

Na Londonskoj berzi, dolar je trgovan za 113,28 jena, nakon što je na azijskom trgovanju na kratko zabeležio nivo od 113,50 jena, najviši od decembra 2018. godine, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Slabljenje jena, koji se za tri nedelje spustio prema dolaru za četiri procenta, dolazi u vreme dok rastu prinosi na globalne obveznice zbog zabrinutosti vezanih za inflatorne pritiske. Prinosi na desetogodišnje američke državne dužničke hartije premašili su 1,60 odsto prvi put od kraja maja.

Na silazni trend jena uticala je izjava novog japanskog premijera Fumija Kišide minulog vikenda da neće menjati državne poreze na kapitalne dobitke i dividende, što je unervozilo investitore i pojačalo zabrinutosti vezane za odliv kapitala sa domaće berze.

Jen je takođe ostao na višemesečnom minimumu u odnosu na druge glavne valute, pri čemu su britanska funta, evro i australijski dolar trgovani prema jenu po najvišem kursu u poslednja tri meseca.

Mesečno istraživanje Deutsche bank o poslovnoj klimi u Nemačkoj u oktobru pokazalo je da ogromna većina ispitanika očekuje dalji rast prinosa na američke državne obveznice sa sadašnjih nivoa.

Za razliku od jena, tražnja za drugim valutama koje se smatraju sigurnim utočištem je u porastu, jer globalni pokazatelji tržišnog raspoloženja ukazuju na upozoravajuće signale.

Naime, indikator ekonomskog raspoloženja u Nemačkoj, koji izračunava institut ZEW, pao je peti mesec zaredom, što je najnoviji u nizu podataka koji ukazuje na to da uska grla u snabdevanju koče oporavak najveće evropske ekonomije.

Kao rezultat toga, evro se spustio na gotovo najniži nivo prema švajcarskom franku u ovoj godini, oslabivši za više od dva odsto od sredine septembra.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, iznosio je 94,30 poena, što je nedaleko od njegovog jednogodišnjeg maksimuma od 94,504 boda koji je zabeležen krajem septembra, budući da trgovci zauzimaju pozicije u iščekivanju da američke Federalne rezerve objave početak smanjenja svog obimnog programa kupovine obveznica u novembru.

Na kripto berzama, bitcoin je oslabio sa petomesečnog maksimuma, spustivši se za 1,3 procenta na azijskom trgovanju na 56.700 dolara.

Eter, druga najveća kriptovaluta na svetu, pao je za 1,54 odsto na 3.489 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...