Italijanski ministar finansija potvrdio da nema napretka

Još bez dogovora o minimalnom globalnom oporezivanju

SvetVesti

24.5.2024 10:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Još bez dogovora o minimalnom globalnom oporezivanju Još bez dogovora o minimalnom globalnom oporezivanju
Sporazum o globalnom minimalnom porezu na multinacionalne kompanije neće biti finalizovan do juna, kako je ranije planirano, izjavio je italijanski ministar ekonomije i finansija... Još bez dogovora o minimalnom globalnom oporezivanju

Sporazum o globalnom minimalnom porezu na multinacionalne kompanije neće biti finalizovan do juna, kako je ranije planirano, izjavio je italijanski ministar ekonomije i finansija Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti) uoči sastanka ministara finansija zemalja G7 koji počinje u petak.

Đorđeti, koji predsedava sastanku budući da Italija ove godine drži predsedavanje G7, rekao je da SAD, Indija i Kina imaju rezerve u vezi sa uslovima sporazuma. Porez je prvenstveno usmeren na digitalne gigante sa sedištem u SAD, u cilju preusmeravanja oporezivanja na oko 200 milijardi dolara korporativne dobiti u zemlje gde te kompanije posluju, prenosi Reuters.

Govoreći za novinare u Stresi, na severu Italije, Đorđeti je rekao da sporazum neće ratifikovati sve zemalje koje su planirale da učestvuju u multilateralnom potpisivanju sledećeg meseca. „Taj posao neće biti završen, što nije dobra stvar“, rekao je italijanski ministar.

Italija je prošle nedelje saopštila da će promovisati razgovore kako bi sprečila neuspeh planova. To bi omogućilo prevazilaženje spora koji je doveo do pretnji SAD o uvođenju retaliacionih tarifa protiv evropskih zemalja, kao što je Italija, koje su najavile ili usvojile domaće „digitalne“ poreze.

Američke trgovinske vlasti zapretile su carinama od 25 procenata na više od dve milijarde dolara uvoza iz Italije, Austrije, Britanije, Francuske, Španije i Turske, od kozmetike do torbi. Italija želi da pregovara o sporazumu sa Vašingtonom koji bi zaustavio ove carine, koje su privremeno zamrznute do juna.

Italija je uvela porez od tri odsto 2019. godine na prihode od internet transakcija za digitalne kompanije sa prodajom od najmanje 750 miliona evra, od kojih je najmanje 5,5 miliona evra ostvareno u Italiji. Rim je prikupio oko 390 miliona evra od poreza u 2022. godini.

Sporazum o globalnom minimalnom oporezivanju trebalo bi da osigura da kompanije sa prihodima većim od 750 miliona evra plaćaju globalnu minimalnu stopu od 15 odsto omogućavajući vladama da primene dodatni porez na prihode ostvarene u zemljama sa nižim stopama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.