JOŠ JEDNA AGENCIJA POTVRDILA KREDITNI REJTING SLOVENIJE Pandemija ne utiče na kreditnu sposobnost zemlje

RegionVesti

17.1.2021 12:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

JOŠ JEDNA AGENCIJA POTVRDILA KREDITNI REJTING SLOVENIJE Pandemija ne utiče na kreditnu sposobnost zemlje JOŠ JEDNA AGENCIJA POTVRDILA KREDITNI REJTING SLOVENIJE Pandemija ne utiče na kreditnu sposobnost zemlje
Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je visok kreditni rejting Slovenije, A sa stabilnim izgledima. Kako navode u slovenačkom ministarstvu finansija, ovo je... JOŠ JEDNA AGENCIJA POTVRDILA KREDITNI REJTING SLOVENIJE Pandemija ne utiče na kreditnu sposobnost zemlje

Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je visok kreditni rejting Slovenije, A sa stabilnim izgledima. Kako navode u slovenačkom ministarstvu finansija, ovo je novi dokaz da Slovenija ostaje zemlja od poverenja, uprkos teškoj situaciji zbog pandemije.

Agencija, sa sedištem u kanadskom Torontu, napominje da je pandemija dovela do pada slovenačke ekonomije i pogoršanja stanja u javnim finansijama, ali smatra da Slovenija ima dovoljno kapaciteta za podršku ekonomiji bez negativnih posledica po kreditnu sposobnost, jer je u krizu ušla sa fiskalnim viškom opšte države, prenosi seebiz.eu.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

DBRS Morningstar ističe da je Slovenija u prošlosti bila jedna od najbržih zemalja Evrozone u smanjenju deficita i duga opšte države. Agencija u ovoj godini očekuje nastavak privrednog rasta i skori povratak na predkrizni nivo.

Inače, od izbijanja pandemije covida-19 prošle godine, slovenački kreditni rejting potvrdile su dve najveće svetske agencije za kreditni rejting, a to su S&P sa AA- (stabilni izgledi) i Fitch sa A (stabilni izgledi). Agencija za kreditni rejting Moody’s podigla je u oktobru prošle godine slovenački dugoročni kreditni rejting sa Baa1 na A3 sa stabilnim izgledima, navodi ministarstvo finansija Slovenije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...