problemi velikih razmera sa nedostatkom struje

Južna Afrika povećava javni dug da bi spasila snabdevača električnom energijom Eskom

SvetVesti

22.2.2023 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Južna Afrika povećava javni dug da bi spasila snabdevača električnom energijom Eskom Južna Afrika povećava javni dug da bi spasila snabdevača električnom energijom Eskom
Južna Afrika će značajno povećati javni dug kako bi oslobodila dve trećine dugova Eskom, državnog preduzeća za električnu energiju, koji je ove nedelje zabeležio... Južna Afrika povećava javni dug da bi spasila snabdevača električnom energijom Eskom

Južna Afrika će značajno povećati javni dug kako bi oslobodila dve trećine dugova Eskom, državnog preduzeća za električnu energiju, koji je ove nedelje zabeležio najveći nedostatak struje u ovoj zemlji.

Vlada predsednika Sirila Ramafoze (Cyril Ramaphosa) finansirala bi 254 milijarde randa (14 milijardi dolara) za otplatu duga Eskom-a od 400 milijardi randa (22 milijarde dolara) putem pomoći i direktnog preuzimanja nekih zajmova u naredne tri godine, rekao je u sredu ministar finansija Južne Afrike Enoh Godongvana (Enoch Godongwana), piše Financial Times.

„Nedostatak pouzdanog snabdevanja električnom energijom najveće je ekonomsko ograničenje za Južnu Afriku, a vraćanje dela duga omogućiće Eskomu da potroši više novca na održavanje neispravnih elektrana u srži krize“, rekao je Godongvana dok je dostavljao godišnji budžet Južne Afrike, i dodao da bi Eskom morao da ispuni „stroge uslove“ da bi poboljšao stanje i pristupio pomoći.

Ove nedelje Eskom je oborio rekord u kvarovima u zastarelim elektranama na ugalj koje obezbeđuju najveći deo električne energije u Južnoj Africi i koje mnogi analitičari i poslovni ljudi smatraju zastarelim i nepopravljivim, s obzirom na ogromnu korupciju u Eskomu pod vladajućim Afričkim nacionalnim kongresom.

Nestanak struje je u utorak uveče dostigao neviđenih 7.000 megavata, skoro četvrtinu potražnje za električnom energijom u zemlji, premašujući prethodne prekide od oko 6.000 MV, prema podacima Eskom-a.

Južna Afrika je industrijski najnaprednija država na kontinentu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...