Cena na istorijskom maksimumu

Kakao postao skuplji od bakra

Vesti

26.3.2024 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kakao postao skuplji od bakra Kakao postao skuplji od bakra
Kakao nastavlja da postiže rekordne cene, premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji, dok nedovoljna ponuda potresa tržište. Fjučersi... Kakao postao skuplji od bakra

Kakao nastavlja da postiže rekordne cene, premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji, dok nedovoljna ponuda potresa tržište.

Fjučersi su porasli za oko 50 odsto samo ovog meseca i već su se više nego udvostručili ove godine. Loše žetve zbog lošeg vremena i bolesti useva među zapadnoafričkim uzgajivačima, gde se uzgaja većina svetskog kakaoa, ostavili su industriju u škripcu, piše Seebiz.

Porast je doveo cene do 10.000 dolara (9.230 evra) – nivo koji je pre samo nekoliko meseci izgledao nezamisliv – što je učinilo kakao skupljim čak i od industrijskog bakra.

Poskupljenje kakaoa uticaće na veće cene čokolade tokom cele godine. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili promovišu varijante sa drugim sastojcima kako bi ublažili udarac.

Fjučersi su porasli čak 5,2 odsto na 9.400 dolara (8.676 evra) u Njujorku. Ipak, cene su nastavile da rastu. Porasla je i cena u Londonu.

„Čokolada bi mogla da bude još skuplja za Uskrs 2025. godine, ako se bolest kakao drveta i loše vreme nastave, a tu je i visoka cena šećera“, rekla je Dajana Gomes (Diana Gomes), analitičarka medija Bloomberg Intelligence.

Kako su cene rasle, špekulanti su se povlačili sa tržišta. Otvoreno interesovanje – broj neizmirenih ugovora – pao je sa vrhunca krajem januara, a menadžeri novca su prošle nedelje smanjili svoje neto opklade na najniži nivo u godini. Ovo sugeriše da su obični kupci, možda, odigrali ključnu ulogu u podizanju cena.

Postoji rizik da se situacija sa snabdevanjem pogorša. Nova pravila Evropske unije – čiji je cilj zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume – mogla bi još više otežati snabdevanje vodećih proizvođača čokolade.

Fokus je sada na predstojećoj žetvi u zapadnoj Africi, manjoj od dve godišnje žetve. Obala Slonovače, najveći svetski uzgajivač, očekuje manji prinos ove sezone. Još jedan veliki proizvođač, Gana, trebalo bi da izgubi pristup ključnom finansiranju, jer ga je kriza useva kakaoa ostavila bez dovoljno zrna da obezbedi finansiranje.

Čini se da će berba kakaoa 2023/24 biti oko 422.500 do 425.000 tona, što je polovina prvobitne prognoze.

Tagovi
CENE HRANA RAST
  • Dux011

    26.3.2024 #1 Author

    Zanimljivo. Ali jeste dragocena namirnica.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...