Učestala praksa Nemačke Savezne banke

Kako Bundesbanka pere novac (VIDEO)

BankeEULifestyleNovacVestiZanimljivosti

16.9.2021 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kako Bundesbanka pere novac (VIDEO) Kako Bundesbanka pere novac (VIDEO)
Centralna banka u Saveznoj Republici Nemačkoj (Deutsche Bundesbank) redovno čisti novčanice evra, kada se zaprljaju. Naime, stručnjaci u banci peru, suše i proveravaju novčanice.... Kako Bundesbanka pere novac (VIDEO)

Centralna banka u Saveznoj Republici Nemačkoj (Deutsche Bundesbank) redovno čisti novčanice evra, kada se zaprljaju. Naime, stručnjaci u banci peru, suše i proveravaju novčanice. Pritom moraju da budu brzi, da se novčanice ne bi lepile jedna za drugu.

Ove godine stručnjaci imaju pune ruke posla, jer mnogo novčanica dolazi iz poplavljenih područja na zapadu Nemačke. U Bunesbanku je, ističe Deutsche Welle, već dovezeno oko 50 miliona evra. Očišćene novčanice se vraćaju vlasniku, a ta usluga Nemačke savezne banke je besplatna.

Bundesbanka deo je Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB). Zbog svoje veličine i snage do sada, Centralna banka Nemačke je najuticajniji član te organizacije. Njeno sedište je u Frankfurtu, isto kao i Evropske centralne banke. Službena skraćenica banke je BBk, a poznata je i kao Buba (Bu ndes ba nk).

Savezna banka osnovana je 1957. godine kao naslednica Banke nemačkih zemalja (Bank deutscher Länder) i Centralne banke Zapadne Nemačke do ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine. To je prva centralna banka koja je dobila punu nezavisnost od države, za razliku od, primera radi, novozelandske Centralne banke, čije ciljeve postavlja tamošnja vlada.

Takozvani „model federalne banke“ primenjuje i Evropska centralna banka, koja je stvorila koncept za temelj celog sistema evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...