Nema naznaka oporavka u drugom kvartalu

Bundesbanka: Slabost nemačke privrede će potrajati

EUVesti

21.3.2024 16:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bundesbanka: Slabost nemačke privrede će potrajati Bundesbanka: Slabost nemačke privrede će potrajati
Period slabosti nemačke privrede će još potrajati, procenila je centralna banka u novom mesečnom izveštaju. Sada izgleda da nema značajnih naznaka da će privreda... Bundesbanka: Slabost nemačke privrede će potrajati

Period slabosti nemačke privrede će još potrajati, procenila je centralna banka u novom mesečnom izveštaju. Sada izgleda da nema značajnih naznaka da će privreda živnuti u drugom kvartalu, saopštila je Bundesbanka.

Prvo tromesečje domaća privreda će završiti sa blagom recesijom. Biće to drugi uzastopni kvartal pada bruto domaćeg proizvoda, posle minusa od 0,3 odsto krajem 2023, prenosi DPA.

Lična potrošnja, jedan od stubova nemačke privrede, nadalje je uzdržana i od toga se „za sada ne mogu očekivati neki snažni impulsi“, navela je Bundesbanka u martovskom izveštaju.

Potrošači su u neizvesnosti i zato uzdržano troše, iako im se manevarski prostor srazmerno proširio popuštanjem inflacije.

Pritom, Bundesbanka očekuje dalje usporavanje inflacije, mada uz moguće „osetne oscilacije“ zbog predstojećeg uskršnjeg praznika i efekta poskupelih putovanja.

Drugi važan stub, građevinska industrija, ostaje u nemirnim vodama, mada je dobila nešto vetra u leđa zahvaljujući blagom vremenu u februaru.

Ulaganja su još pod kočnicom naduvanih kamata, a investitore „dodatno opterećuje neizvesnost ekonomske politike, pre svega u domenu klimatske tranzicije,“ nastavlja Bundesbanka.

„Preduzeća, uz to, kao prepreku doživljavaju okvire koje im nameće ekonomska politika, poput rastućeg tereta birokratije i regulative“, navela je Bundesbanka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...