prošle godine gubitak 2,29 milijardi evra

Nemačka postala neto uvoznik struje

EUVesti

19.3.2024 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka postala neto uvoznik struje Nemačka postala neto uvoznik struje
Nemačka je u prošloj godini u međunarodnoj trgovini strujom zabeležila manjak od 2,29 milijardi evra, objavio je list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke... Nemačka postala neto uvoznik struje

Nemačka je u prošloj godini u međunarodnoj trgovini strujom zabeležila manjak od 2,29 milijardi evra, objavio je list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.

Nemačka je prošle godine uvezla 54 teravata struje, u vrednosti 5,7 milijardi evra. Istovremeno, izvezla je 42 teravata, vrednih 3,5 milijardi evra, prenosi Mina. Bilans trgovine strujom pokazao je neto minus, prvi put u više godina.

Uvoz je u prošloj godini pokrio 11 odsto nemačke potrošnje i snizio cene, prema državnoj agenciji koja napominje da Nemačka ima dovoljno proizvodnih kapaciteta da pokrije svoje potrebe.

„Struja se uvozila zato što je u inostranstvu bila jeftinija“, rekao je portparol regulatora za Augsburger Allgemeine.

U martu prošle godine Nemačka je zatvorila tri preostale nuklearne elektrane i okončala atomski program dug šest decenija. Berlin planira da do 2035. proizvodi struju isključivo iz obnovljivih izvora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...