U planu da do 2045. bude klimatski neutralna

Zelena tranzicija u Nemačkoj redukuje gasnu mrežu

EUVesti

18.3.2024 16:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zelena tranzicija u Nemačkoj redukuje gasnu mrežu Zelena tranzicija u Nemačkoj redukuje gasnu mrežu
Nemačko ministarstvo privrede računa da će se uporedo sa planiranim ubrzanim razvojem eksploatacije nefosilnih goriva, do 2045. u zemlji uporedo smanjivati i mreža za... Zelena tranzicija u Nemačkoj redukuje gasnu mrežu

Nemačko ministarstvo privrede računa da će se uporedo sa planiranim ubrzanim razvojem eksploatacije nefosilnih goriva, do 2045. u zemlji uporedo smanjivati i mreža za distribuciju gasa.

„Do tada gas mora biti napušten kao izvor energije. Mreža distribucije gasa u sadašnjem obliku i obimu tada više neće biti potrebna“, navodi ministarstvo u dokumentu na svom sajtu, prenosi DPA.

Nemačka u skladu sa zakonom o zaštiti klime do 2045. treba da postane klimatski neutralna, dakle da ne emituje više štetnih klimatskih gasova nego što ih može neutralisati.

Pored ostalog, navodi dokument, u međuvremenu treba da razjasni kako da izbegne dalje širenje infrastrukture za snabdevanje gasom i kako da „postojeće gasne konektore odvoji i demontira“.

Mreže za distribuciju gasa u prvom redu opslužuju domaćinstva za grejanje, industriju i lokalne elektrane.

„U kojoj meri će ta mreža biti potrebna posle 2045. zavisiće i od toga koliko će moći i u kojoj meri da se koristi za distribuciju vodonika“, piše u dokumentu.

Dodaje se da je to delom moguće uz komplikovanu modifikaciju, i da zato „treba poći od toga  da će se sadašnja mreža za distribuciju veoma smanjiti, a trenutno je duga više od 500.000 kilometara“.

Ministarstvo ocenjuje da će mnogi korisnici ubuduće imati centralno grejanje ili toplotne pumpe na struju.

„Decentralizovana distribucija vodonika, posebno individualnim korisnicima odnosno domaćinstvima, čini se u ovom trenutku … malo verovatnom“, zaključilo je ministarstvo.

  • ELLA

    19.3.2024 #1 Author

    Kada Velika, jaka ekonomija planski ulaze ciljevi se ostvaruju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...