Podrška Svetske banke zelenoj tranziciji Srbije

U interesu Srbije da se uskladi sa EU okvirom za korporativno izveštavanje o održivosti

BankeSrbija

11.5.2023 11:40 Autor: Milica Rilak 0

U interesu Srbije da se uskladi sa EU okvirom za korporativno izveštavanje o održivosti U interesu Srbije da se uskladi sa EU okvirom za korporativno izveštavanje o održivosti
Verujemo da je od izuzetnog značaja da se tok kapitala preusmeri ka održivim investicijama, uz upravljanje rizicima koji nastaju zbog klimatskih promena, poručio je... U interesu Srbije da se uskladi sa EU okvirom za korporativno izveštavanje o održivosti

Verujemo da je od izuzetnog značaja da se tok kapitala preusmeri ka održivim investicijama, uz upravljanje rizicima koji nastaju zbog klimatskih promena, poručio je direktor Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara u Beogradu u uvodnom delu konferencije posvećene korporativnom izveštavanju o održivosti.

Pontara je istakao da je pre godinu dana definisan partnerski okvir Svetske banke i Srbije i ocenio da je naša zemlja uputila jasne signale tržištu da je spremna da krene u zelenu tranziciju.

„Mi podržavamo tu ambicioznu agendu svojim sredstvima, ali i deljenjem znanja. Znamo da je ‘ozelenjavanje’ u energetski intenzivnoj državi kao Srbija puno izazova, ali znamo i da će biti izuzetno skupo ostati na ‘braon’ izvorima energije. Mislim da je zato zelena tranzicija odlična prilika da kompanije iz Srbije postanu konkurentnije na evropskom i svetskom tržištu“, rekao je Pontara.

Podsetio je da će korporativno izveštavanje o održivosti uskoro postati obavezno za kompanije iz EU, koje će morati da obelodane svoje planove, strategije, ciljeve i da izveštavaju o napretku koji su učinile u tom pogledu.

„Zato je važno da Srbija počne da usklađuje svoj sa evropskim pravnim okvirom u pogledu korporativnog izveštavanja o održivosti“, zaključio je Pontara.

Pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović naglasio je da je Srbija prva zemlja van EU koja je 2021. godine izdala zelenu obveznicu, i da je to bio prvi signal da temi održivosti izuzetno ozbiljno pristupa.

Nikola Pontara / Foto: Biznis.rs

„Danas smo više nego ikada posvećeni zelenoj tranziciji, najavljeni su veliki projekti kako bi naša privreda do 2050. postala karbonski neutralna, a radimo i na razvoju tržišta kapitala kada je reč o zelenim obveznicama. Iako su to procesi koji se dešavaju nevezano za sistem korporativnog izveštavanja o održivosti, oni neće biti vidljivi bez razvoja i u toj oblasti, i zato pomno pratimo implementaciju Evropske direktive o održivom izveštavanju“, rekao je Popović.

Šef operacije II Delegacije EU Martin Klauke održivost je nazvao temom koja definiše vreme u kome živimo, i ocenio da u interesu domaće privrede da se uskladi sa evropskim standardima u toj oblasti.

„Oko 85,7 odsto ukupne spoljne trgovine Srbije obavlja se sa EU, od čega 64 srpskog izvoza odlazi u zemlje Unije a vrednost robne razmene dostigla je 40 milijardi evra“, naglasio je Klauke.

Konferenciju „Jačanje korporativnog upravljanja u Srbiji: izveštavanje o održivosti i veća uloga komisije za reviziju“ organizovao je Centar za reformu finansijskog izveštavanja Svetske banke u okviru regionalnog projekta REPARIS namenjenog malim i srednjim preduzećima „Put ka Evropi – program reformi računovodstva i institucionalnog jačanja“, koji finansira Evropska unija.

Učesnici su razgovarali o izazovima i potencijalnim rešenjima u vezi sa Direktivom EU o izveštavanju o korporativnoj održivosti i novom evropskom setu standarda za izveštavanje o održivosti, kao i o značajnijoj ulozi komisija za reviziju u pogledu jačanja poverenja u zakonsku reviziju i u finansijske i nefinansijske informacije.

Radman Šelmić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za zelenu i cirkularnu ekonomiju i digitalnu transformaciju skrenuo je pažnju na konferenciji da ta organizacija pridaje izuzetan značaj temi izveštavanja o održivosti.

„Zato je PKS pokrenula Responsible Business Hub, kako bi poboljšali sposobnost dobavljača sa središtem u Srbiji da se prilagode i pridržavaju novih propisa EU, a posebno kada je reč o poslovanju sa kompanijama iz Nemačke“, rekao je Šelmić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...