srbija da se obaveže na klimatsku neutralnost do 2050. godine

Đedović sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o reformi energetskog sektora

AnalizaEkologijaSrbijaU fokusu

9.5.2023 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đedović sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o reformi energetskog sektora Đedović sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o reformi energetskog sektora
Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović, razgovarala je danas u Beogradu s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice, Arturom Lorkovskim, o izradi strateških dokumenata i... Đedović sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o reformi energetskog sektora

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović, razgovarala je danas u Beogradu s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice, Arturom Lorkovskim, o izradi strateških dokumenata i unapređenju regulative energetike, o reformisanju državnih energetskih kompanija i diversifikaciji izvora snabdevanja energentima.

Đedović je rekla da su u završnoj fazi izrade Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, čije usvajannje očekuje ove godine, kao i nova Strategija razvoja energetike, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Po njenim rečima, donošenjem ovih dokumenata, zajedno sa unapređenjem zakonske regulative i usvajanjem liste prioritetnih projekata u energetici, biće zaokružena nova energetska politika koja treba da omogući veću energetsku nezavisnost Srbije i dekarbonizaciju energetskog sektora do 2050. godine.

Ministarka je izjavila da je za realizaciju tog plana potrebna jaka, osnažena nacionalna kompanija Elektroprivreda Srbije, čija je transformacija u toku, koja će moći da iznese predstojeći investicioni ciklus zajedno sa strateškim partnerima.

Ona je navela i da su, pored nedavno usvojenih izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), ove godine planirane i izmene Zakona o energetici, koje će omogućiti prenošenje propisa EU u domaće zakonodavstvo.

Dodala je da su u toku i pripreme za uspostavljanje organizovanog unutardnevnog tržišta električne energije, koje se očekuje početkom leta, a važno je za integraciju novih kapaciteta iz OIE.

Na sastanku je bilo reči i o Mehanizmu za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM).

Artur Lorkovski je rekao da će ovaj mehanizam imati značajan uticaj na poslovanje u Srbiji i širem regionu Zapadnog Balkana.

Da bi se obezbedilo izuzeće od CBAM-a u oblasti električne energije, on je naveo da Srbija treba da se integriše u EU kroz spajanje tržišta, dodatno uspostavi potpuno funkcionalan sistem trgovanja emisijama do 2030. i da se obaveže na klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Lorkovski je zaključio da regionalno koordinisan pristup, koristeći okvir Energetske zajednice gde god je to moguće, može dovesti do najnižih troškova i najvećih koristi za Srbiju i druge ugovorne strane na Zapadnom Balkanu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...