električna energija poskupela, a izvoz u Kinu smanjen

Nemačka je u recesiji i njena ekonomija sporo će rasti ove godine

EU

18.3.2024 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka je u recesiji i njena ekonomija sporo će rasti ove godine Nemačka je u recesiji i njena ekonomija sporo će rasti ove godine
Bruto domaći proizvod Nemačke smanjiće se za 0,1 odsto u prvom kvartalu ove kalendarske godine. Anketa koju je Bloomberg sproveo među ekonomistima pokazuje reviziju... Nemačka je u recesiji i njena ekonomija sporo će rasti ove godine

Bruto domaći proizvod Nemačke smanjiće se za 0,1 odsto u prvom kvartalu ove kalendarske godine. Anketa koju je Bloomberg sproveo među ekonomistima pokazuje reviziju naniže u odnosu na očekivanja od pre mesec dana, koja su pokazivala stagnaciju.

Bundesbanka je takođe istakla da je Nemačka verovatno u šestomesečnom padu, iako je naglašeno da je ”ozbiljniji pad malo verovatan”. Slično tome, Ministarstvo privrede je saopštilo da većina istraživačkih instituta ”očekuje da će BDP ponovo pasti u prvom kvartalu 2024. godine“.

„Uprkos pozitivnim trendovima u industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i spoljnoj trgovini na početku 2024. godine, još se ne nazire primetan ekonomski oporavak“, navedeno je u mesečnom izveštaju Ministarstva privrede. „To je zbog kontinuirane slabe domaće tražnje, visokih troškova finansiranja i još uvek prigušenog raspoloženja među privatnim domaćinstvima i kompanijama.”

Ispitanici u Bloombergovom istraživanju takođe su smanjili svoju prognozu za celu 2024. te sada očekuju zbirni rast od tek 0,1 odsto.

To je u skladu sa upozorenjem ministarstva da se „primetan ekonomski uzlet ne očekuje do kasnije u godini, pošto stope inflacije i dalje padaju, plate i prihodi rastu, tržište rada ostaje stabilno i podsticaj spoljnotrgovinske razmene raste“.

Podaci koji treba da budu dostavljeni ove nedelje mogu donekle poboljšati raspoloženje ekonomista. Predviđa se da će se ZEV anketa o očekivanjima u utorak i Ifo indeks poslovne klime u petak poboljšati.

„Nemačka ekonomija se suočava sa ogromnim izazovima“, rekao je za Bloomberg Martin Belčev iz FrontierView-a. „Izgubljeni su jeftina energija iz Rusije, prodajna tržišta u Kini, ali i gotovo besplatna američka garancija bezbednosti”.  

  • JANA

    24.3.2024 #1 Author

    Bas su u velikim problemima u svima oblastima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...