vučić nakon sastanka sa zederom

Srbija predložila sedam oblasti saradnje sa Bavarskom

EUSrbija

15.3.2024 16:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija predložila sedam oblasti saradnje sa Bavarskom Srbija predložila sedam oblasti saradnje sa Bavarskom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija može u mnogim oblastima da sarađuje sa nemačkom pokrajinom Bavarska, posebno u nauci i istraživanjima,... Srbija predložila sedam oblasti saradnje sa Bavarskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija može u mnogim oblastima da sarađuje sa nemačkom pokrajinom Bavarska, posebno u nauci i istraživanjima, i da uči od nje.

„Bavarske ima deset puta veći bruto domaći proizvod (BDP) od Srbija, a bavarske firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom, prenosi Beta.

Srbija je, kako je kazao Vučić, predložila sedam oblasti saradnje sa Bavarskom, što je odmah prihvaćeno.

Naveo je da to odnosi na unapređenje ekonomske saradnje, saradnju istraživačkih institucija i u oblasti veštačke inteligencije, robotike, digitalizacije i internalizacije poslovanja.

„Potrebno nam je da učimo od Bavarske i u poslovanju u auto-industriji, IT industriji“, rekao je Vučić.

Istakao je da je dogovoreno i unapređenje rada Mešovite komisije sa saradnju Srbije i Bavarske.

Godišnja trgovinska razmena Srbija sa Bavarskom je oko 1,5 milijardi evra, a izvoz Srbije u Bavarsku je 870,8 milion evra.

Srbija od svih 16 pokrajina u Nemačkoj ima ima najveću robnu razmenu sa Bavarskom, čiji je udeo 20 odsto u ukupnoj razmeni Srbije sa Nemačkom. Među najvećim kompanijama iz bavarske koje posluju u Srbiji su Brose, MTU, Leoni, Siemens, Milbauer.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...