Poslodavci i na naknade za godišnje odmore plaćaju poreze i doprinose

Kako firme “tretiraju” pitanje regresa?

Vesti

6.6.2022 09:21 Autor: Marija Jovanović 0

Kako firme “tretiraju” pitanje regresa? Kako firme “tretiraju” pitanje regresa?
Pitanje regresa uvek je aktuelno tokom sezone godišnjih odmora. Iako Zakon o radu propisuje pravo na regres, on ne definiše njegovu visinu niti način... Kako firme “tretiraju” pitanje regresa?

Pitanje regresa uvek je aktuelno tokom sezone godišnjih odmora. Iako Zakon o radu propisuje pravo na regres, on ne definiše njegovu visinu niti način isplate, već je to prepušteno samom poslodavcu. Prema zakonu, svi zaposleni imaju pravo na naknadu ove vrste troškova u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Da je situacija poprilično neuređena kada je reč o visini regresa, za Biznis.rs potvrđuje i poreski savetnik Đerđ Pap. On naglašava da se na regres plaćaju porezi i doprinosi isto kao i na topli obrok i da nije tačno određeno koliki je minimalni i maksimalni iznos kada je reč o ovim naknadama.

“Na regres imaju pravo svi zaposleni i on mora da bude isti za sve radnike. On se određuje opštim aktom ili ugovorom o radu. Jedno može da zameni drugo. Obično se uređuje opštim aktom koji mora da bude u skladu sa onim što zakon propisuje. Ukoliko neko nema opšti akt jer to zavisi od broja radnika, onda se regres određuje ugovorom o radu”, ističe naš sagovornik.

Regres je faktički deo zarade i za ovu naknadu važe propisi za plaćanje poreza i doprinosa. Pap naglašava da se pre desetak, dvanaest godina na regres nisu plaćali porezi i da je bila ograničena njihova visina, što je, prema njegovom mišljenju, imalo smisla.

“Sada, kada se tretira kao deo plate, onda ima veze sa radno-pravnim odnosima u smislu toplog obroka, pravo na troškove prevoza, topli obrok i regres”, dodaje on.

Pap smatra da većina poslodavaca isplaćuje regres i da uglavnom čini tokom jula ili avgusta, kada je udarna sezona godišnjih odmora.

Na pitanje da li su neophodne poreske olakšice kada je reč o ovoj vrsti naknade, on kaže da sa poreskog stanovišta ne razume zbog čega se na ovaj iznos plaćaju porezi i doprinosi.

“To jeste na neki način lično primanje, ali specifično, kao što su i troškovi prevoiza. Zato mislim da bi možda bolje bilo da se ograniči visina regresa na neku pristojnu sumu, ali da se na njega ne obračunavaju porezi i doprinosi. Na dnevnice se, primera radi, ne obračunavaju. Sve je to neko lično primanje, nešto što pripada radniku i na šta on ima pravo, a neka od tih davanja su bez poreza, dok su regres i topli obrok sa porezom. Mislim da bi tu trebalo da se napravi neka reforma”, zaključuje Pap.

Tagovi
SAVETNIK

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.