KAKO IZGLEDA BEČ ZA VREME PRAZNIKA Nikad mirnija Nova godina

EUKulturaLifestyleManifestacijeU fokusuVesti

31.12.2020 10:26 Autor: Marko Miladinović 0

KAKO IZGLEDA BEČ ZA VREME PRAZNIKA Nikad mirnija Nova godina KAKO IZGLEDA BEČ ZA VREME PRAZNIKA Nikad mirnija Nova godina
Ranijih godina su se već od sredine novembra najlepši bečki trgovi pretvarali u čarobne božićne bazare a miris božićnih kolača, pečenog kestenja i kuvanog... KAKO IZGLEDA BEČ ZA VREME PRAZNIKA Nikad mirnija Nova godina

Ranijih godina su se već od sredine novembra najlepši bečki trgovi pretvarali u čarobne božićne bazare a miris božićnih kolača, pečenog kestenja i kuvanog vina širio se gradskim jezgrom. Ove godine jedino praznično osvetljenje ukazuje na to da su praznici blizu.

Austrijska vlada je zbog aktuelne pandemije izdala uredbu o zabrani održavanja božićnih vašara i svih manifestacija. Ipak, za sve ljubitelje zimskih prazničnih dešavanja organizovana je božićna online prodaja, gde je više od 100 trgovaca nudilo svoju robu.

Za Božić po Gregorijanskom kalendaru bilo je propisano da može da se sastane najviše deset osoba u kućnim uslovima, i to do 20 sati uveče.

Foto: Trg ispred Gradske većnice © Doris Hemrich

Zatvorena zemlja

Od 26. decembra 2020. pa sve do 18. januara 2021. godine u čitavoj Austriji na snazi je celodnevna zabrana kretanja. Od nje su izuzeta putovanja do i od posla, neophodna kupovina, pomoć drugima, sport i kretanje na otvorenom. Trgovine i uslužne delatnosti, sa izuzetkom prodavnica prehrambenih proizvoda i apoteka moraju da budu zatvoreni.

Škola počinje 7. Januara, ali za sad samo putem online nastave. Planirano je da od 18. januara ponovo započnu predavanja i u školama, s tim da će svi đaci i nastavnici morati prethodno da se testiraju, ili u suprotnom obavezno nose FFP2 zaštitne maske. I na fakultetima će se predavanja održavati na daljinu.

Biblioteke, muzeji, koncertne dvorane, i sve druge ustanove kulture ostaće zatvorene najranije do 18. januara, kada će se za njih ponovo razmatrati pooštravanje ili olakšavanje epidemioloških mera, u skladu sa tadašnjom situacijom. Restorani i lokali za pripremu hrane ostaju zatvoreni. Jelo i piće može da se poruči putem dostave od šest do 19 sati. Sva privatna slavlja, kao venčanja, jubileji ili rođendani su zabranjeni.

U domovima za negu dozvoljena je samo poseta jedne osobe nedeljno po korisniku. Isto važi i za posete u bolnicama.

Ponuda prepoznatljivog kulturnog sadržaja Beča

Pošto su zbog korona virusa ove godine izostali bečki novogodišnji bazari, gradska uprava je odlučila da već 24. decembra na trgu ispred gradske skupštine otvori 26. „Bečki ledeni san“. Na površini od 8.300 kvadratnih metara svi ljubitelji klizanja mogu da uživaju na otvorenom sve do kraja februara, u okviru dozvoljenih sportskih aktivnosti na otvorenom.

A da bi se ispoštovale sve mere predostrožnosti uveden je elektronski merač razmaka. Radi se o čipu koji se daje klizačima i koji optičkim signalom, vibracijom ili tonom upozorava kada je sigurnosni razmak ispod dozvoljenog.

Foto: Bečki ledeni san © Stadt Wien Marketing

Prethodnih godina se 31. decembra novogodišnja staza koja vodi kroz centar Beča pretvarala u veliki plesni podijum, ali sada ovaj događaj neće biti organizovan.

Međutim iako su pozorišta, bioskopi, koncertne sale, čuveni bečki restorani i hoteli zatvoreni do daljnjeg, to ne znači da carski grad Beč, kao prestonica kulture Centralne Evrope nema šta da prikaže iz svoje bogate umetničke ponude, čak i u pandemijskim (ne)uslovima.

Na prvom mestu, tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije, koji u direktnom televizijskom prenosu prati više od 30 miliona gledalaca, biće održan i ove godine. Bez publike, sa zvucima aplauza online gledalaca možda osećaj svečane atmosfere neće biti isti za prekaljene muzičke izvođače, no za TV publiku to verovatno neće praviti značajnu razliku. Muzičari Bečke filharmonije moraće da budu podeljeni u dve grupe, koje će do dana koncerta biti redovno testirane na virus koji svima zadaje toliko muka.

Pored toga, u gradu ispunjenom muzejima koji u sebi kriju nebrojena umetnička blaga, jedan od njih koji se svojom ponudom ipak izdvaja je Kunsthistorisches Museum. Njegova uprava je odlučila da za praznike pokloni svim online posetiocima virtuelni obilazak čuvene Brojgelove sobe. Svi zainteresovani posetici mogu da uživaju u turi koja obuhvata pregled od 360 stepeni prostorije u kojoj se čuvaju dela holandskog slikara Pitera Brojgela Starijeg (Pieter Bruegel). Uz pregled njegovih slika u visokoj rezoluciji uključena su i dodatna objašnjenja istoričara umetnosti.

Umalo da zaboravimo vatromete, mada od njih u Austriji slaba vajda – za razliku od balkanske novogodišnje fešte. Naime, korišćenje pirotehničkih sredstava u naseljenim mestima je generalno zabranjeno, a posebne dozvole za privatni vatromet može da odobri samo gradonačelnik, što se ove godine ne preporučuje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...