Zakon kojim država omogućava isplatu pomoći građanima pred poslanicima ove nedelje

Kako, kada i gde se građani prijavljuju za uplatu 60 evra od države

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

3.4.2021 13:31 Autor: Gordana Bulatović 7

Kako, kada i gde se građani prijavljuju za uplatu 60 evra od države Kako, kada i gde se građani prijavljuju za uplatu 60 evra od države
Poslanici Narodne skupštine tokom naredne nedelje započinju raspravu o zakonu kojim će biti omogućena novčana pomoć građanima Srbije i predviđeni svi koraci u efikasnom... Kako, kada i gde se građani prijavljuju za uplatu 60 evra od države

Poslanici Narodne skupštine tokom naredne nedelje započinju raspravu o zakonu kojim će biti omogućena novčana pomoć građanima Srbije i predviđeni svi koraci u efikasnom postupku njene isplate.

Prema oceni Vlade Srbije, razlozi za donošenje Zakona o Privremenom registru punoletnih građana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje poslednica pandemije bolesti Covid-19, izazvane virusom SARS-COV-2 (kako glasi puno ime novog propisa), su u potrebi da se poveća tražnja, “obzirom da je u periodu nakon vanrednog stanja i globalne pandemije, aktivnost privrede značajno ugrožena, te da je za njenu revitalizaciju neophodna podrška države”.

Navedeni propis predviđa da svi državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, uključujući i one koji su postali punoletni sve do dana donošenja na snagu Zakona (što se očekuje do sredine aprila ove godine) imaju mogućnost da se prijave za uplatu novčane pomoći države u periodu od 28. aprila do 15. maja. Prijava se može izvršiti telefonski, putem kontakt centra ili elektronski, putem portala Uprave za trezor.

Bez prijavljivanja, novčanu pomoć mogu da očekuju penzioneri, uključujući tu i one koji primaju porodičnu penziju, primaoci socijalne pomoći, kao i oni koji izdržavaju kazne u nekom od srpskih zatvora.

Prvih 30 evra, odnosno dinarska protivvrednost tog iznosa, obračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS, građani koji se prijave, kao i oni kojima se, zbog statusa, bez prijave uplaćuje novac, mogu očekivati tokom maja ove godine. Drugih 30 evra, obračunatih na isti način, biće isplaćeni u novembru 2021. godine.

Predlogom zakona o kome će se ovih dana izjašnjavati poslanici Narodne skupštine predviđeno je i formiranje i vođenje Privremenog registra punoletnih građana Republike Srbije kojim se uplaćuje novčana pomoć.

U Privremenom registru punoletnih građana naći će se svi podaci o državljanima Srbije koji imaju prebivalište na njenoj teritoriji, uključujući tu jedinstveni matični broj građana, registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren namenski račun za uplatu pomoći. Kada su u pitanju oni koji primaju penziju ili socijalnu pomoć, kao i ljude koji su u pritvoru ili zatvoru, uz prethodno pobrojane podatke, u Privremeni registrar će biti uneti i brojevi računa preko kog će pomoć biti uplaćena. Tačnost podataka Ministarstvo finansija proverava sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, dok se provera upisa u matičnu knjigu kontroliše u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Banke kod koje se već vode računi za građane koji će primiti novčanu pomoć dužne su da informacije o njima proslede NBS, a ova Upravi za trezor. Građanima koji nemaju račune u bankama, iste će otvoriti Banka Poštanska štedionica a.d.

Sve reklamacije će građani moći da prijavljuju telefonom, putem kontakt centra, kao i elektronski Upravi za trezor.

Sve ove podatke koji se unose u Privremeni registar, Ministarstvo finansija dužno je da čuva i štiti u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti. Privremeni registar ima ograničen rok trajanja, odnosno ukida se godinu dana po stupanju zakona kojim je predviđeno njegovo formiranje, odnosno u aprilu naredne godine.

  • Tajči

    3.4.2021 #1 Author

    Svi da se prijave, svakako ćemo odmah da vratimo državi što nam bude dala!!!

    Odgovori

  • Milovan94

    3.4.2021 #2 Author

    Dobro će doći pomoć najugroženijima.

    Odgovori

  • ZORICA.S

    3.4.2021 #3 Author

    Sve je poskupelo,sta oni to nama kao daju,sarenu lazuuu!!!😅🤣🤣

    Odgovori

  • Mdx

    4.4.2021 #4 Author

    Barem nesto

    Odgovori

  • Mara

    4.4.2021 #5 Author

    Hvala Vam 😊

    Odgovori

  • Anna

    4.4.2021 #6 Author

    Bojim se da za mnoge ta pomoć neće biti dovoljna ili da stiže prekasno.

    Odgovori

  • Marta

    4.4.2021 #7 Author

    Preusmerite to na racune bolesne dece .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...