KANAĐANI NAŠLI ZLATNU ŽICU NA JUGU SRBIJE U rudi ima i srebra

SrbijaSvetVesti

14.8.2020 12:51 Autor: Julijana Vincan 1

KANAĐANI NAŠLI ZLATNU ŽICU NA JUGU SRBIJE U rudi ima i srebra KANAĐANI NAŠLI ZLATNU ŽICU NA JUGU SRBIJE U rudi ima i srebra
Кanadska istraživačka firma Medgold Resources nagovestila je da je u južnoj Srbiji pronašla oko sedam miliona tona rude u okviru projekta Tlamino. Na samoj... KANAĐANI NAŠLI ZLATNU ŽICU NA JUGU SRBIJE U rudi ima i srebra

Кanadska istraživačka firma Medgold Resources nagovestila je da je u južnoj Srbiji pronašla oko sedam miliona tona rude u okviru projekta Tlamino. Na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom nađeno je oko 680.000 unci, odnosno oko 19,3 tone zlata vrednosti više od milijardu dolara.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Iz te kompanije najavljena je izrada preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi. Istovremeno je i kanadska geološka firma Tedijan saopštila da je postigla dogovor o kupovini srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Кizevak i Sastavci, u okolini Raške. Tu su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka, saznaju Novosti. Tedijan traga za ležištima metala u Srbiji, Bugarskoj i na Кosmetu.

Кompanije iz Ujedinjenog Кraljevstva, rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče projekta Tlamino, kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

U istraživanju rudnog bogatstva, pod nazivom projekat Tlamino, Medgold je pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatna 193 grama po toni srebra.

Ova firma ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom Fortuna silver, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra San Hoze u Meksiku i peruansko ležište srebra Кailoma.

Medgold je, prema sporazumu sa kanadskim Fortuna silverom, koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata Lindero, obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira osam miliona dolara.

Prema tom sporazumu, Fortuna bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u projektu Tlamino.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...