Potomci poslednjeg kralja Jugoslavije žele nazad luksuznu vilu Miločer, dvorac u Rijeci Crnojevića i kuću na Cetinju

Karađorđevići traže od Vlade CG da im vrati imovinu oduzetu nakon 1945. godine

NekretnineNovacRegionSrbijaVesti

19.7.2021 08:31 Autor: Marija Jovanović 0

Karađorđevići traže od Vlade CG da im vrati imovinu oduzetu nakon 1945. godine Karađorđevići traže od Vlade CG da im vrati imovinu oduzetu nakon 1945. godine
Potomci poslednjeg kralja Jugoslavije Petra II Karađorđevića pozvali su crnogorsku vladu da učini više kako bi im vratila imovinu koja im je oduzeta nakon... Karađorđevići traže od Vlade CG da im vrati imovinu oduzetu nakon 1945. godine

Potomci poslednjeg kralja Jugoslavije Petra II Karađorđevića pozvali su crnogorsku vladu da učini više kako bi im vratila imovinu koja im je oduzeta nakon dolaska komunista na vlast 1945. godine.

Bivša kraljevska porodica sada traži da im se vrati luksuzna vila u odmaralištu Miločer u opštini Budva, dvorac Leskovac u Rijeci Crnojevića i kuća u kojoj je kralj Aleksandar, Petrov otac, rođen na Cetinju, piše Balkaninsight.

„Verujem i pozivam svaku osobu koja veruje u pravdu, kao i odgovarajuće zvaničnike, da istupe, preuzmu odgovornost i pokušaju da isprave ovu istorijsku nepravdu koja traje više od sedam decenija“, rekao je Aleksandar Karađorđević u pisanom odgovoru za BIRN.

Još 2005. godine bivša kraljevska porodica tražila je da joj se vrati luksuzna vila Miločer u blizini Budve, koja je bila letnja rezidencija kralja Aleksandra, zajedno sa susednom Kraljičinom plažom. Miločer je trenutno luksuzni državni hotel iznajmljen turističkoj kompaniji sa sedištem u Singapuru, Aman Resorts.

Kraljevska porodica takođe nazad želi 47.586 kvadratnih metara zemlje oko leskovačkog dvorca u Rijeci Crnojevića kod Cetinja, koji je služio kao zimska rezidencija kraljevskih porodica. Kuća u kojoj je rođen kralj Aleksandar na Cetinju, danas je Etnografski muzej.

Karađorđević je objasnio da je postupak koji je njegova porodica započela u Crnoj Gori za vraćanje imovine još uvek u toku.

„Govoreći o samom postupku restitucije, Komisija za restituciju u Crnoj Gori donela je dve odluke kojima se odbija zahtev za povrat imovine, prvo 2007. i drugo 2012. godine, navodeći da se Zakon o restituciji ne može primeniti na ovaj konkretni slučaj“, Rekao je Karađorđević za BIRN.

„Ali nakon žalbi koje smo uložili i sprovedenog sudskog postupka, oba puta je sud u Crnoj Gori poništio ove odluke i vratio postupak Komisiji za restituciju, koji je još uvek u toku“, dodao je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...