Restrukturiranje će koštati milijardu dolara

Kenija odustala od plana za nacionalizaciju nacionalne aviokompanije u krizi

BiznisFirme u fokusuNovacSvetU fokusuVesti

23.12.2021 19:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kenija odustala od plana za nacionalizaciju nacionalne aviokompanije u krizi Kenija odustala od plana za nacionalizaciju nacionalne aviokompanije u krizi
Kenijska vlada je odustala od plana za potpunu nacionalizaciju aviokompanije koja je delimično u vlasništvu države i traži druge načine da zaštiti novac koji... Kenija odustala od plana za nacionalizaciju nacionalne aviokompanije u krizi

Kenijska vlada je odustala od plana za potpunu nacionalizaciju aviokompanije koja je delimično u vlasništvu države i traži druge načine da zaštiti novac koji je pozajmila avioprevozniku, navodi Međunarodni monetarni fond (MMF).

Restrukturiranje kompanije Kenya Airvais Plc će koštati predviđenu milijardu dolara, a ubrizgavanje sredstava od strane države biće neizbežno jer je trezor te istočnoafričke zemlje već garantovao 750 miliona dolara duga koji duguje avio prevozniku, saopštio je MMF, prenosi Bloomberg.

„Vlasti nemaju nameru da nacionalizuju avioprevoznika i razmatraju odgovarajuće mehanizme za zaštitu finansijskih interesa državne blagajne tokom procesa restrukturiranja“, rekao je lider kompanije u saopštenju izdatom nakon druge revizije nacionalnog kreditnog sistema.

Kompaniji Kenya Airways (KQ) je potrebna radikalna revizija poslovnog modela kako bi minimizirala teret koji stavlja na državu s obzirom na izazove koji prete avioindustriji nakon pandemije, saopštio je MMF, preneo je Bloomberg.

Potrebne promene uključuju smanjenje poslovanja i osoblja, povećanje efikasnosti i ponovno pregovaranje o zakupu i ugovorima sa dobavljačima, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, tokom proteklih nekoliko meseci KQ je započela odlučnu aktivnost na mapiranju finansijskog preokreta aviokompanije, nazvanog „Operation Pride“ a koja se odnosi na racionalizaciju troškova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...